Maailmalla ei ole varaa menettää naisten osaamista

Naisten taloudellista asemaa on vahvistettava, kirjoittaa Eija Wallenius Naisten Pankista.

7.3. 19:15

Kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3. on hyvä hetki kysyä, teemmekö tarpeeksi naisten aseman vahvistamiseksi? Entä mitä pitäisi tehdä?

Viime vuosina naisten oikeuksien kaventuminen on noussut otsikoihin Afganistanin Taleban-hallinnon ja Yhdysvaltojen sekä Puolan aborttilakien kiristymisten vuoksi. Myös naisviha, incel-kulttuuri ja naisten kokema somehäirintä ovat puhututtaneet.

Vaivihkaa tapahtuu muutakin. Koronakriisi heikensi naisten asemaa, sillä rajoitukset iskivät erityisesti naisvaltaisiin aloihin ja pienituloisiin. Viime syksynä julkaistun YK-raportin mukaan naiset menettivät globaalisti pandemian aikana 800 miljardia euroa tuloja.

Tasa-arvon mallimaana itsensä mieluusti näkevä Suomi on Euroopan toiseksi väkivaltaisin maa naisille. Lisäksi eteenpäin vyöryvä ilmastokriisi ja Ukrainan sodan alulle panema energia- ja ruokakriisi uhkaavat triplata haasteiden määrän heille, joita niitä jo entuudestaan oli. Tällä vauhdilla sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttaminen kestää YK:n mukaan 286 vuotta.

On selvää, että meidän on tehtävä enemmän. Maailmalla ei yksinkertaisesti ole varaa menettää naisten osaamista ja ääntä.

Maailmanpankki arvioi, että tyttöjen rajatut koulutusmahdollisuudet ja esteet suorittaa 12 vuoden koulutus aiheuttavat maille elämänmittaisesta tuottavuudesta ja tuloista 15–30 triljoonan dollarin menetykset.

Triljoonassa on monta nollaa. Suomeksi sanottuna: kehitys tai pysyvä rauha eivät ole mahdollisia ilman puolta maailman väestöstä.

Naisten taloudellisen aseman vahvistaminen on tehokkaimpia keinoja edistää tasa-arvoa, joten siihen kannattaa nyt panostaa. Naisilla on oltava oikeus tehdä työtä, ansaita omaa rahaa ja sitä kautta hankkia vapaus vaikuttaa sekä oman elämänsä että yhteiskunnan kehityksen suuntaan.

Naisten työn esteet on ymmärrettävä ja poistettava. Tällä hetkellä 2,4 miljardilla naisella ei ole samoja taloudellisia mahdollisuuksia kuin miehillä. Esimerkiksi 18 maassa aviomies voi lain mukaan kieltää naiselta työnteon. Jopa 86 maassa on voimassa lakeja, jotka rajoittavat naisten työtä.

Työn esteet voivat olla myös arkisia. Naiset tekevät kolme kertaa enemmän kotitöitä kuin miehet. Koti- ja hoivatyöhön hupeneva aika on pois ansiotyöstä, opiskelusta tai vaikka yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

Suomalainen Naisten Pankki tarjoaa kehittyvien maiden naisille ammatillista koulutusta ja tukea yrittäjyyteen. Vuodesta 2007 yli 92 000 naista on saanut mahdollisuuden pysyvään toimeentuloon.

Vaikutus heijastuu suoraan perheisiin ja yhteiskuntaan. Koulutetut äidit panostavat lastensa, etenkin tyttäriensä koulutukseen. Taloudellisesti itsenäiset naiset muokkaavat perheiden sisäistä dynamiikkaa tasa-arvoisemmaksi ja saavat rohkeutta vaikuttaa myös laajemmin.

Suomalaista tasa-arvon ja naisten työn puolustajaa Minna Canthia kannattaa edelleen kuunnella: ”Kun naiset ovat suljetut riveistä pois, on silloin toinen puoli ihmiskuntaa lamassa, ja luonnollisesti toinenkin puoli semmoisesta epäsuhtaisesta tilasta kärsii.”

Eija Wallenius

viestintäpäällikkö, Naisten Pankki

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut