Maaseudusta ja erämaista ollaan tekemässä Euroopan energiareservaattia

Miksei tuulivoimaa rakenneta kaupunkien liepeille, jos tuulivoimaloista ei aiheudu mitään ongelmia, kuten väitetään, kysyy Johanna Ylihaveri.

4.3. 19:00

Kuvittelepa tilanne, jossa sattumalta kuulet, että oman kotisi tai loma-asuntosi nurkille suunnitellaan Eiffel-tornin korkuista teollisuus tuulivoimalaa. Myöhemmin selviäisi, ettei vain yhtä, vaan kymmeniä. Ihmettelisit, miten maisemiin, jossa on arvokkaita luontokohteita ja -matkailua, erämaita, päiväkoti, koulu, pohjavesiä, harvinaisia eläinlajeja ja kasveja, ihmisten koteja ja loma-asuntoja, eläintiloja, metsää ja virkistysalueita voidaan tällaista rakentaa.

Niinpä.

Kunglika Tekniska Högskolanin vuonna 2021 julkaiseman tutkimuksen mukaan tuulivoimalat aiheuttavat jopa 40 prosentin kiinteistöjen arvon alennuksen niiden lähellä sijaitseviin kiinteistöihin. Tutkimuskohteina oli 97 229 kiinteistökauppaa.

Suomessa vastaavanlaisen tutkimuksen tilasi tuulivoimatoimijoiden etujärjestö Tuulivoimayhdistys, jossa tutkittiin 1 134 kiinteistökauppaa. Tämä tutkimus totesi, ettei tuulivoima aiheuta kiinteistöjen arvon alenemista. Suomessa tuulivoimarakentaminen nojaa suomalaiseen tutkimukseen.

On jo esimerkkejä ihmisistä, joiden tuulivoimaloiden lähellä sijaitsevaa kiinteistöä ei kiinteistönvälittäjä ole suostunut ottamaan edes myyntiin. Tai joille ei myönnetty lainaa, koska kiinteistöllä ei ole takuuarvoa.

Pirkanmaan vaihemaakuntakaavan mukaan Pirkanmaalle, lähinnä pohjoiseen ja muutamaan etelän kuntaan on suunnitteilla lähes 550 teollisuusluokan, jopa 350 metrin korkuista tuulivoimalaa. Tehoiltaan ne voivat olla jopa 12 – 14 megawattia, mutta esimerkiksi melu- ja välkevaikutusarviot tehdään vain 6 megawatin voimaloilla.

Vuonna 2021 Suomessa oli 962 tuulivoimalaa, joiden nimellisteho oli 3257 megawattia (osuus sähköntarpeesta 9,3 prosenttia). Fingridin mukaan jo julkaistujen tuulivoimahankkeiden ja verkkoon liityntäkyselyiden tuottama sähkö olisi 163 000 megawattia, joka olisi 50 kertainen nykyiseen tuulivoiman osuuteen verrattuna.

Suomesta, tarkemmin Suomen maaseudusta ja erämaista, ollaan tekemässä Euroopan energiareservaattia. Siellä asuvat ihmiset käyvät epätoivoista asemasotaa ehkä sukupolvien ajan rakentamansa elämän, omaisuuden ja luonnon puolesta, missä heidän äänensä hukkuu “ilmasto pelastetaan hinnalla millä hyvänsä” -pauhuun. Sokeutuneina ilmaston pelastamishurmiossa päättäjät kuvittelevat, että tuhoamalla suomalaisen maatalouden, maaseudun, luontomatkailun, metsät, arvokkaat maisemat, elinkeinot, ihmisten omaisuuden ja jopa terveyden, maailma pelastuu. Miksei sitä tuulivoimaa rakenneta kaupunkien liepeille, jos tuulivoimaloista ei aiheudu mitään ongelmia, kuten väitetään?

Sen sijaan tuulivoimaloista aiheutuvia ongelmia ei Suomessa tunnusteta. Tuulivoimaloiden lähellä asuvia ihmisiä ei uskota. Lainsäädäntöä ei käytännössä ole, jonka vuoksi se onkin aivan välttämätöntä saattaa ajan tasalle, kaikille kansalaisille oikeudenmukaiseksi, jossa toiset eivät enää vain häviä ja toiset vain voita. Muussa tapauksessa suomalaisille jää vain tuhkat pesään. Jos eivät poliitikot ole niitäkin jo myyneet.

Johanna Ylihaveri

eduskuntavaaliehdokas (kd.), Ikaalinen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut