Onko Venäjän alue rauhoitettu sodalta?

5.3. 19:15

Venäjä aloitti Ukrainan epäonnistumaan tuomitun miehitysyrityksen sodalla 24.2.2022. Sotaa on käyty tähän mennessä käytännössä pelkästään Ukrainan alueella. Tähän mennessä länsimaat ovat edellyttäneet sotilaallisen avun ehtona, että Ukraina ei tee iskuja Venäjän alueelle. Kuitenkin Venäjän alueella juuri sijaitsevat ohjusten laukaisualustat, sotilaslentokentät, asevarikot ja huoltokeskukset, joista päivittäin organisoidaan ja toteutetaan iskuja Ukrainan alueelle, kuten kouluihin, sairaaloihin, päiväkoteihin ja muuhun siviili-infrastruktuuriin.

Lännessä on varoiteltu usein eskalaatiosta esimerkiksi Saksassa liittokansleri Olaf Scholzin toimesta, mutta sodassa ei näy Venäjän hyökkäyksen hiipumisen merkkejä kovista tappioista, pakotteista ja vaatimuksista huolimatta. Sen sijaan on nähty kasvavaa uhoa Vladimir Putinin hallinnossa, radikaalin sotaopposition muodostuminen Venäjälle sparraamaan sotatoimia ja jatkuvia hybridioperaatioita myös Itämeren alueella.

Vuorotellen Venäjältä tulee löysiä ydinaseuhkailuja ja välillä taas epämääräisiä tulitaukoehdotuksia, joilla yritetään sekoittaa länsimaita vanhalla konseptilla. Turkin ja Unkarin itsevaltaiset ja arvaamattomat johtajat leikkivät Suomen, Ruotsin ja koko Naton turvallisuushuolilla vakavassa sotatilanteessa. Venäjän tekemät valeäänestykset ja alueliitokset Ukrainan sisällä Donetskissa, Luhanskissa, Hersonissa ja Zaporižžjassa lokakuussa 2022 ovat jatkumoa Krimin laittomalle liittämiselle 2014, eikä niillä ole minkäänlaista oikeutusta eikä merkitystä sodankäynnin kannalta.

Ukrainalle on sotilasstrategisesti ja myös poliittisesti perusteltua antaa mahdollisuus tehdä iskuja myös Venäjän puolelle sotilaskohteisiin, jotta Venäjä ei voi enää jatkaa rauhassa Ukrainan tuhoamista oma selusta turvattuna ilman pelkoa vastatoimista.

Ukrainalle ei riitä selviytyminen sodasta, vaan sen pitää voittaa vihollinen ja karkottaa koko Ukrainan alueelta. Erityisesti Krimin niemimaan takaisinvaltaus vaatii paljon resursseja ja kaiken mahdollisen avun. On tärkeää, että tätä tuetaan päättäväisesti ja periksiantamattomasti.

Eurooppalainen demokratia ei ole myytävänä eikä kiristettävänä diktatuurien tarpeisiin Ukrainassa eikä missään muuallakaan.

Henri Korhonen

Espoo

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut