Yrityksille hyvät liikenneyhteydet ovat elinehto

Hyvät raideyhteydet kasvukolmiossa hyödyttävät koko Suomea, kirjoittavat Turun ja Tampereen kauppakamarien toimitusjohtajat.

2.3. 19:30

Suomen koko bruttokansantuotteesta reilusti yli puolet tulee jo nyt Turku-Tampere-Helsinki-kolmion alueelta. Ennusteiden mukaan tämän maamme niin sanotun kasvukolmion merkitys tulee jatkossa vain kasvamaan, ja yhä suurempi osa niin väestöstä kuin taloudellisesta aktiviteetista valuu eteläiseen Suomeen ja suurimmille kaupunkiseuduille. Riippumaton tutkimuslaitos MDI ennustaa, että kasvu maassamme jatkuu erityisesti Helsingin, Turun ja Tampereen seuduilla kaikissa eri tulevaisuuden skenaarioissa.

Samaan aikaan väestö ikääntyy ja pula osaajista muuttuu krooniseksi monilla aloilla. Kauppakamareiden tuoreen kyselyn mukaan osaajapula on edennyt pisteeseen, jossa se ei enää entiseen tapaan seuraa talouden suhdannevaihteluja. Osaajapula vaivaa yrityksiä myös silloin, kun ei olla noususuhdanteessa.

Tehokkaat ja toimivat liikenneyhteydet ovat tutkitusti hyvä keino osaajapulan taltuttamiseksi. Työvoiman, asiakkaiden, tavaroiden ja raaka-aineiden tulee liikkua sujuvimmin siellä, missä taloudellinen aktiivisuus on suurinta. Näillä alueilla myös investoinneista liikenneinfraan saadaan paras kustannushyötysuhde edellyttäen, että osaamme tuon suhteen laskea ja tehdä päätökset oikeaan tietoon perustuen.

Suomen viennistä noin puolet tehdään Uudenmaan, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen alueilla. Vientiyrityksille hyvät liikenneyhteydet ovat elinehto. Raaka-ainekuljetusten sujuvuus ja alihankintaketjujen vaatima logistiikka on pidettävä kilpailukykyisessä kunnossa. Vientihyödykkeiden sujuva liikkuminen ulos maasta edellyttää toimivia liikenneyhteyksiä.

Nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa tulee kaikkia väyläinvestointeja arvioida myös huoltovarmuuden näkökulmasta. Eteläisen Suomen nopein ja tehokkain reitti länteen niin rauhan kuin kriisin aikana kulkee ja on historiallisesti aina kulkenut Lounais-Suomen kautta.

Hyvät raideyhteydet kasvukolmion alueella ovat investointi tuleville vuosisadoille. Ne ovat tärkeitä koko Suomelle niin hyvinvointiyhteiskunnan tulojen turvaamiseksi kuin huoltovarmuuden kehittämiseksi. Toimivat raideyhteydet Helsingin, Turun ja Tampereen väleillä varmistavat elinkeinoelämän hyvinvoinnin ja tasaiset verotulot sekä kytkevät koko kasvukolmion ja Suomen länteen entistä tiiviimmin ja kestävällä tavalla. Tästä hyötyvät kaikki.

Antti Eskelinen

toimitusjohtaja, Tampereen kauppakamari

Kaisa Leiwo

toimitusjohtaja, Turun kauppakamari

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut