Tuoreen tutkimuksen mukaan yhdessä harrastaminen ennaltaehkäisee ahdistuneen nuoren psykiatrisia häiriöitä aikuisena. Tutkimustulos käy ilmi Oulun yliopiston väitöstutkijan Johanna Timosen tuoreesta tutkimuksesta. Olennaista tutkimuksen mukaan on yhteisön tarjoama sosiaalinen tuki nuorelle. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että ohjattuun toimintaan osallistumisella on myönteisiä vaikutuksia nuorten mielen hyvinvointiin.
Suomen evankelis-luterilainen kirkko on pitänyt vuosikymmeniä erinäköisiä harrastekerhoja lapsille ja nuorille. Tärkeänä lähtökohtana on ulkopuolisuuden ehkäisy sekä osallistumisen matala kynnys kaikille. Viime vuonna seurakunnissa pidettiin 3240 ryhmää tai kerhoa 7–14-vuotiaille lapsille ja näissä oli 51 801 osallistujaa. Tämän lisäksi seurakuntien partiotoiminta ja yhteistyö tavoitti yli 5000 samaan ikäryhmään kuuluvaa.
Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Kirkkokin on useilla paikkakunnilla lähtenyt yhteistyöhön ja rakentanut kerhotoimintaansa osana Harrastamisen Suomen mallia.
Olennaista on tarjota harrastusmahdollisuuksia lähelle arkea. Lapsen ja nuoren näkökulmasta sillä ei ole merkitystä, kuka harrastuksen tarjoaa, vaan se, että harrastus on mielekäs ja saavutettava. Tämä edellyttää eri toimijoiden yhteistyötä harrastustoiminnan koordinoinnissa ja kohdentamisessa. Tähän Harrastamisen Suomen malli antaa entistä parempia edellytyksiä.
Harrastamisen Suomen mallissa on syytä kiinnittää huomiota alueelliseen tasapuolisuuteen. Tätä voidaan edistää tarjoamalla syrjäseuduilla asuville kyyti kotiin harrastamisen jälkeen. Tällaisesta mallista on jo hyviä kokemuksia esimerkiksi Puumalan kunnasta, jossa yhteinen harrastuskyyti tuo kuljetusoppilaat koulupäivän jälkeen olevasta harrastuksesta kotiin.
Kirkon hallitusohjelmatavoitteiden mukaan jokaisella lapsella ja nuorella on oltava mahdollisuus hyvään ja mielekkääseen harrastukseen taustasta ja vanhempien varallisuudesta riippumatta. Tämän toteutuminen edellyttää rakenteellisia tukitoimenpiteitä erityisesti syrjäseudulla asuvien lasten ja nuorten tasavertaisen harrastamisen mahdollistamiseksi.
Ville Kämäräinen
asiantuntija, Kirkkohallitus
Sari-Annika Pettinen
asiantuntija, Kirkkohallitus