Suomen talouden suurin ongelma on jo pitkään ollut tuottavuuden heikko kehitys

Suomen talous tarvitsee lisää kiertotaloutta ja tuottavuutta, kirjoittavat Stiina Lahikainen ja Mari Holopainen.

2.3. 19:15

Elinkeinoelämän etujärjestöt ovat tunnistaneet ilmastonmuutoksen ja luontokadon riskeinä, joihin tarvitaan kansallisia ja kansainvälisiä ratkaisuja. Talouden on toimittava luonnonvarojen kannalta kestävissä rajoissa. Uudet investoinnit esimerkiksi vetyteknologiaan kertovat siitä, että suomalaisen osaamisen ja tutkimuksen pohjalle rakentuu uutta liiketoimintaa.

Suomalaiset yritykset ovat tarttuneet kiertotalouden luomiin uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin. Muutosta kestävämpään talouteen tulee yhä voimakkaammin tukea lainsäädännön avulla.

Rakenteellisten uudistusten lisäksi tarvitaan julkisen talouden tasapainottamista. Suomen talouden suurin ongelma on jo pitkään ollut tuottavuuden heikko kehitys, joten tuottavuuden nostaminen on talouden tärkeimpiä tavoitteita. Leikkauksia voidaan tehdä, esimerkiksi ympäristölle haitallisiin yritystukiin. Sen sijaan ihmisten palveluihin kohdistuva leikkaaminen vaikuttaisi negatiivisesti yhteiskunnassa kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin. Verotuksen painopistettä tulisi siirtää työn verotuksesta ympäristöhaittojen, varallisuuden ja haitallisen kulutuksen verottamiseen. Investoinneissa kestävän liikkumisen julkiset hankkeet, kuten raideliikenne, tulee laittaa edelle.

Suomessa on käsillä heikkenevien talousnäkymien ohella työvoimapula ja useiden naisvaltaisten alojen pitkäaikaisten rakenteellisten palkkakuoppien aiheuttama kriisi niin sairaanhoidossa kuin varhaiskasvatuksessa. Työvoimapula koskettaa monia aloja ja sen ratkaiseminen vaatii palkkatason ja työn houkuttelevuuden korjaamista, uusia aloituspaikkoja ja työperäisen maahanmuuton lisäämistä väestön ikääntyessä.

Velkaantumisen taittamisen rinnalle on lähes välttämätöntä nostaa investointitarpeet, joiden avulla Suomi siirtyy pois fossiilienergiasta kohti kiertotaloutta. Velkaantumista tulee hillitä, mutta valtion talouden tulee mahdollistaa työllisyyttä ja talouskasvua tukevat investoinnit.

Osaaminen syntyy koulutuksesta ja tutkimuksesta, joten panostukset niihin ovat panostuksia talouteen. Talouden tuottavuus paranee nostamalla osaamistasoa.

Mari Holopainen

kansanedustaja, eduskuntavaaliehdokas (vihr.), talousvaliokunnan jäsen, Helsinki

Stiina Lahikainen

kaupunginvaltuutettu, eduskuntavaaliehdokas (vihr.), Kangasala

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut