Bussin yömaksu oli liikaa – kävelin kotiin

Yömaksut rikkovat julkisen liikenteen periaatteen Tampereella, kirjoittaa Eetu Miikkulainen.

24.2. 19:15

Julkisen liikenteen idea on tarjota kaikille autoa vastaan kilpaileva vaihtoehto tarpeeksi halvalle, nopealle ja mukavalle liikkumiselle, jotta jokainen, riippumatta iästä, terveydentilasta, varallisuudesta tai mielentilasta pystyisi liikkumaan minne- ja milloin vain. Toiseksi, että kaupungeissa olisi mukavampi oleskella ja kulkea kuin nykyään henkilöautojen täyttäessä suuren osan kaduista. Kolmanneksi, jotta liikenteen osalta päästäisiin hiilineutraaliin ratkaisuun ilmastonmuutoksen hidastamista tavoiteltaessa.

Saavuin Helsingistä opiskelu- ja asuinpaikkakunnalleni Tampereelle junalla, kuten usein aiemminkin, tosin tällä kertaa myöhään yhden aikaan yöllä. Ajattelin kulkea bussilla kahden kilometrin matkan kotiini, ettei kyseistä matkaa tarvitsisi kulkea jalan kymmenen asteen pakkasessa.

Tästä matkasta olisi kuitenkin tarvinnut maksaa yömaksu, eli lipun hinnaksi olisi tullut viisi euroa (17–24-vuotiaiden lippu), yli kaksinkertainen summa verrattuna päivällä ostettuun vastaavaan lippuun. Lippu olisi maksanut hieman pyöristäen yhtä paljon kuin opiskelijan junalippu Helsingistä Tampereelle (6,5 euroa), joten päätin kävellä.

Jäin kuitenkin jälkikäteen miettimään, kuka hyötyi siitä että en kulkenut kyseistä matkaa bussilla. Kenties luonto kiitti, kun en ajellut saastuttavalla bussilla lyhyttä matkaa. Ai niin, bussi ajoi joka tapauksessa saman vuoron. Ehkäpä Nysse ei voisi liikennöidä yhtä halvalla päivisin ilman yömaksuja, mutta kumpi on parempi, kaksi euroa vai ei mitään?

Jos hintoja laskettaisiin ylipäätään ympäri Suomen ja yhteyksiä parannettaisiin, yhä suurempi osa suomalaisista siirtyisi autoilusta joukkoliikenteeseen. Kun asiakaskunta suurenee, myös voitot suurenevat, vaikka yksittäinen lippu olisikin halvempi.

Mielestäni joukkoliikenteen liput pitäisi hinnoitella niin, että sillä kulkeminen olisi kaikissa tapauksissa harkittava liikkumismuoto, oli sitten kyseessä autoilu tai kävely epämiellyttävissä olosuhteissa.

Eetu Miikkulainen

Tampere

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut