Hyvinvointialojen arvonlisävero nykyisestä 24 prosentista 14 prosenttiin

Hyvinvointipalvelualalla toimivat tekevät arvokasta ja vaikuttavaa työtä yksinäisyyden torjumisen ja hyvinvoinnin edistämisen näkökulmasta, kirjoittaa ehdokas Katri Virkkunen.

8.2. 19:35

Mediassa on kerrottu, että kampaamoyrittäjät ovat pulassa aikojaan viime tipassa peruuttavien asiakkaiden kanssa. Suomessa toimii tuhansia palvelualan yrittäjiä: kampaajia, partureita, kosmetologeja, hierojia, joiden pärjääminen on ollut taloudellisessa vastatuulessa.

Ensin tuli korona, joka lamaannutti alan lähes täysin. Yrittäjät jäivät ilman valtion merkittävää kompensaatiota. Energiakriisin ja kasvaneen inflaation myötä palveluita tarjoavien yrittäjien on ollut pakko reagoida kasvaneisiin kuluihin ja raaka-ainekustannusten nousuun nostamalla asiakashintoja huomattavasti. Hintojen nousu on saanut asiakkaat käymään aiempaa harvemmin, tai lopettamaan käynnit kokonaan. Yrittäjänä toimiva jää tällöin ilman tuloja, mutta kulut ovat kiinteät. Liiketoiminta ei kannata ilman asiakkaita, mistä seuraa konkursseja ja työttömyyttä.

Edellä mainituissa palveluissa ei ole kyse henkilön perustarpeiden täyttämisestä, kuten ruoka, lämmitys ja asuminen. Kyse on kuitenkin palveluista, joilla on suuri vaikutus ihmisten hyvinvointiin, jaksamiseen, mielenterveyteen, fyysiseen terveyteen, kokonaishyvinvointiin. Kampaajan tai hierojan kosketus voi olla monelle päivän tai jopa kuukauden ainoa kosketus tai ihmiskontakti. Kampaajan tuoliin istahtaessaan voi keskustella kuulumisista, vaihtaa ajatuksia ja tulla kuulluksi.

Ajassamme puhutaan paljon yksinäisyydestä ja sen ehkäisystä. Palvelualalla asiointi on odotettu, sosiaalinen ja yhteisöllinen kokemus. Mielestäni hyvinvointipalvelualalla toimivat henkilöt, yrittävät ja työntekijät, tekevät arvokasta ja vaikuttavaa työtä yksinäisyyden torjumisen ja hyvinvoinnin edistämisen näkökulmasta. Nämä palvelut ovat palvelua pintaa syvemmälle.

Mielestäni hintojen nousupaineeseen olisi reagoitava, jotta kuluttajilla olisi varaa käyttää palveluita entiseen tapaan. Laskisin hyvinvointialojen arvonlisäveroa nykyisestä 24 prosentista 14 prosenttiin. Palvelualan yrittäjille tulee antaa mahdollisuus säilyttää asiakashinnat kohtuullisina. Palveluala ja -yrittäjyys on tärkeä osa yhteiskuntaa ja yhteisöä ylläpitävää sekä hyvinvointia edistävää kulttuuria. Suuri arvostukseni palvelualalla yrittäville ja työskenteleville.

Katri Virkkunen

eduskuntavaaliehdokas (kok.), Pirkkala

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut