Aikuislukiot eivät ole vertailukelpoisia nuorten lukioiden kanssa – Karkun evankelisen opiston lukiossa ei ole keskiarvorajaa

Karkun evankelisen opiston lukio luo hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä, kirjoittaa Anna-Kaisa Ruski.

3.2. 19:00

Pirkanmaan lukioiden yo-kirjoitusmenestyksestä uutisoitiin näyttävästi Aamulehdessä (AL 31.1.). Ylioppilastutkinnon koulukohtaiset arvosanat ovat julkista tietoa, ja joillekin lukioon pykiville koulukohtaisella paremmuusvertailulla on merkitystä.

Lue lisää: Jättivertailussa kaikki Pirkanmaan lukiot – Tällaiset arvosanat niissä kirjoitettiin, tänne on vaikein päästä

Toisin kuin STT:n vuosittaisessa lukiovertailussa, Aamulehden ranking-listassa oli mukana myös aikuislukiot. Niihin hakeudutaan yhteishaun ulkopuolelta, joten ne eivät ole vertailukelpoisia nuorten lukioiden kanssa. Esimerkiksi Karkun evankelisen opiston lukiossa ei ole keskiarvorajaa. Meille voi tulla opiskelemaan esimerkiksi peruskoulussa yksilöllistetyn oppimäärän opiskelleita.

Alaikäisinä aikuislukioon tulleilla on henkilökohtaiseen elämäntilanteeseen tai terveydentilaan liittyvä syy hakeutua kouluumme. Syyt ovat kirjavia emmekä koe tarpeelliseksi leimata opiskelijoitamme näiden vuoksi. Jokainen saa olla sellainen kuin on. Etsimme joustavia toteutuksia, jotta lukiohaave voisi monen kohdalla toteutua.

Nuoriin kohdistuu valtavasti paineita yhteiskunnassamme. Menestyminen asetetaan mittariksi elämänvaiheessa, jossa oma identiteetti rakentuu. Juttu ”heikoimmin” menestyneestä jätti kertomatta, että lukiosta voi saada muutakin kuin huippuarvosanoja: ympäristön, jossa huomataan ja pidetään huolta opiskelijoista, tarjotaan Voimakehä-vahvuusvalmennusta ja eletään arkea kavereiden ja turvallisten aikuisten kanssa.

Opiskelijat antavat hyvinvointikyselyssämme säännöllisesti korkeita pisteitä. Opettajamme ovat taitavia eriyttämään opetusta. Lukiomme on tehnyt eurooppalaisella tasolla palkittua digitaalista kansainvälistä yhteistyötä. Lukioomme tulee myös taitavia opiskelijoita, jotka jatkavat meillä menestyksekästä opiskelua.

Meiltä valmistuu opiskelijoita, jotka ovat saaneet valkolakin helposti mutta myös heitä, joilta lakki olisi monessa paikassa jäänyt saamatta oppimisvaikeuksien tai heikon toiminnanohjauksen vuoksi. Monenlaisilla eväillä pääsee elämässä eteenpäin. Emme koe tarvetta kilpailla muiden lukioiden kanssa, vaan teemme arvokasta työtä omalla paikallamme yhteiskunnassa. Tervetuloa tutustumaan opistomme lukiokoulutukseen!

Anna-Kaisa Ruski

lukion linjanjohtaja, Karkun evankelinen opisto

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut