Vapaaehtoinen lisävero Ukrainan avuksi – se voisi olla 1, 3 tai 5 prosenttia bruttotuloista

Mikäli rahastoon jäisi sodan loputtua varoja, ne pitäisi käyttää Ukrainan jälleenrakentamiseen.

24.1. 17:30

Seuraamme Ukrainan apupakettien tilannetta ja mahdollisuuksiamme auttaa. Humanitaariseen apuun on monta luotettavaa järjestöä ja niiden kautta lukuisat suomalaiset ovat apuaan rahallisesti lähettäneet.

Varsinaisesti aseisiin ja ammuksiin kohdistuvaa suoraa apua on vaikeampi antaa, vaikka halua meillä suomalaisilla on. Ehdotankin, että verotusjärjestelmään tehdään pikaisesti pieni muutos. Lisätään vapaaehtoinen lisävero, joka ohjataan suoraan lyhentämättömänä erilliselle tilille, mikä käytetään joko suoraan apuun Ukrainan asevoimille tai Suomen puolustusvoimien omiin, apuna annettujen aseiden ja ammusten täydennyksiksi tehtäviin hankintoihin.

Lue lisää: Ukraina vetosi liittolaisiinsa ja pyysi raskaampaa aseistusta – Venäjä varoitti konfliktin mahdollisesta vaarallisesta laajenemisesta

Valtion budjetissa oleviin hankintoihin ja apuun tämä ei saisi vaikuttaa, vaan rahasto toimisi erillisenä lisänä. Tämä erillinen rahasto voisi olla Suomen puolustusvoimien päätöksin käytettävissä, eikä politikoinnilla alettaisi hidastamaan nyt tarvittavia nopeita päätöksiä tehtäessä. Koska rahasto on vapaaehtoinen, niin demokratian toteutumista ei sotaolosuhteissa tarvitse miettiä. Olemme odotelleet jo liian kauan. Paras ammattitaito on Suomen puolustusvoimissa, ei poliitikoilla.

Mikäli rahastoon jäisi sodan loputtua varoja, ne pitäisi käyttää Ukrainan jälleenrakentamiseen. Tästä voisivat sitten jo poliitikotkin alkaa politikoimaan. Ehdotan, että vapaaehtoinen vero olisi valittavissa joko 1, 3 tai 5 prosenttia omista bruttotuloista. Lisäksi olisi erillinen mahdollisuus isompiin kertasuorituksiin.

Uskon ja toivon, että sodan jatkuessa tuo rahasto alkaisi näyttelemään merkittävää rahamäärää. Uutta byrokratiaa ei tarvita, vaan puolustusvoimat tarkkailevat tilin saldoa ja tekevät sen mukaisesti avustuksia tai hankintoja.

Annan tämän ehdotuksen kenelle tahansa poliitikoista eteenpäin ajettavaksi, puoluerajoista välittämättä, mutta heti. Tällainen lisäapu olisi myös saatava vietyä EU:n tasolle ja mielellään kaikkiin länsimaihin.

Lisävero olisi oikeudenmukainen, koska se on vapaaehtoinen ja avunantajat tietävät, että se menee varmasti oikeaan kohteeseen. Verottajan ohjelmointiin tämä ei ole iso asia, joten nopeasti toimiin ja uusiin verokortteihin heti mahdolliseksi.

Jari Malinen

Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut