Nykyinen opetussuunnitelma antaa oppilaille liikaa valinnanvaraa – moni ei ole tähän valmis

Erityisopettajille, S2-opettajille sekä tukiopetukseen tarvitaan lisää tunteja, kirjoittaa, Salme Halme Tampereen seudun luokanopettajat ry:n puolesta.

24.1. 17:15

Viime päivinä on ollut paljon esillä Suomen koululaisten oppimistulosten heikkeneminen. Opettajina olemme huolissamme näistä heikkenevistä tuloksista ja haluamme lisää resursseja itse käytännön työhön.

Koulu nähdään monesti vain kulueränä ja säästöt ovat tulleet meille tutuiksi. Vetoammekin päättäjiin, jotta oppimistulosten suunta saadaan käännettyä parempaan päin.

Oppimistulosten heikkeneminen on monien asioiden summa. Asioiden parantaminen pitäisi aloittaa pikaisesti. Luokkakokojen pienentäminen on tärkeää, jos halutaan parantaa opettajien mahdollisuuksia huomioida erilaiset oppijat. Ohjaajaresurssia tarvitaan lisää, jotta luokkatyöskentelyssä useampi oppilas pystyttäisiin huomioimaan. Erityisopettajille, S2-opettajille sekä tukiopetukseen tarvitaan lisää tunteja. Nykyinen opetussuunnitelma antaa oppilaille liikaa valinnanvaraa, ja tähän moni oppilaista ei vielä ole valmis. Erityisluokkia pitää säilyttää ja inkluusioon pitää saada kunnolliset resurssit.

Opettajan työssä kaivataan pysyvyyttä. Tällä hetkellä hankkeita tulee ja menee tasaiseen tahtiin. Opetussuunnitelmissa opetettavia asioita tulee lisää, mutta aika opettamiselle ei lisäänny. Oppimateriaalien digitalisoituminen on tuonut paljon hyvää, mutta lisännyt osaltaan oppilaiden eriarvoisuutta. Aapisista asti kirjojen kierrättäminen ei tue lukemisharrastukseen ohjaamista.

Oppilaat, joilla on oppimishaasteita, jäävät usein kuraattorin, psykologin tai perheneuvolan jonoon. Avun saaminen oppilaille kestää liian kauan, koska koulupsykologien jonot mitataan vuosissa. Moni opettaja väsyy ja ammatin vaihtajia on paljon.

Toivommekin, että kauniiden puheiden sijasta päättäjät antaisivat lapsille mahdollisuuden hyvään ja laadukkaaseen opetukseen. Kun mietitte uudistuksia ja muutoksia kouluun, kysyttehän mielipidettä myös meiltä, opetuksen ja kasvatuksen ammattilaisilta.

Tampereen seudun luokanopettajat ry:n puolesta

Salme Halme

puheenjohtaja, Tampereen seudun luokanopettajat ry

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut