Sosiaaliturvajärjestelmä on kallis ja byrokraattinen – perustulo helpottaisi

Oikein järjesteltynä perustulo purkaa kannustinloukut, ja vähäisestäkin työnteosta tulee kannattavaa, kirjoittaa Eerik Pakarinen.

21.1. 17:40

Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on byrokraattinen ja yhteiskunnalle kallis, eikä moni edes tiedä, mihin kaikkiin tukiin olisi oikeutettu.

Kun joku jää töistä pois vanhempainvapaalle, opiskelijaksi, eläkkeelle tai työttömäksi, hänen hakemiensa tukien käsittelyyn kuluu usean osapuolen resursseja. Arki sujuisi helpommin, kun tukien hakemisen sijasta kansalaiset voisivat käyttää aikansa ja energiansa vaikkapa lähimmäisistään huolehtimiseen tai työnhakuun.

Nykyisen sotu-himmelin tilalle tulisi ottaa käyttöön perustulo ja muutama harkittu lisätuki esimerkiksi lapsiperheille. Oikein järjesteltynä perustulo purkaa kannustinloukut, ja vähäisestäkin työnteosta tulee kannattavaa.

Tutkimukset osoittavat, että toimeentulon lisäksi ihmiset pitävät tärkeänä työn merkityksellisyyttä. Varma perusturva lisäisi valinnanvapautta, kun useampi uskaltaisi toteuttaa unelmiansa esimerkiksi kouluttautumalla uudelleen tai ryhtymällä yrittäjäksi. Samalla yhteiskunnan taloudellinen toimeliaisuus lisääntyisi.

Eerik Pakarinen

kansanedustajaehdokas (lib.), Lahti

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut