Kaikki tukiin oikeutetut eivät osaa hakea niitä – tukiverkossa vaeltaminen käy ihan työstä

Miten saada tietoa eduskunnan säätämistä erilaisista tuista?

18.1. 19:30

Nyt on käyty keskustelua sähkötuen jakamisesta kenelle ja miten. Siitä heräsikin kysymys, kuinka ylipäätään kansalaiset ovat tietoisia esimerkiksi Kelan tarjoamista erilaisista tuista.

Aamulehdessä oli esimerkki eläkeläisrouvasta, joka asuu omakotitalossa yksin ja maksaa sähköstään 9,99 senttiä kilowattitunnilta.

Hän voi kuitenkin hakea asumistuen sähkön hinnannousun takia. Asumistuki voi paikata osan sähkön hinnan noususta - jos eläkeläinen tajuaa hakea Kelasta asumistukea. Siitä mahdollisuudesta ei moni omakotitaloasuja tiedä.

Kuinka moni Kelan tarjoamiin tukiin oikeutettu jää ilman noita avustuksia, jos ei osaa ottaa selvää tai omaa jotain tukihenkilöä, joka neuvoisi siihen. Kuinka moni ikäihminen on pudonnut digipalveluiden ääreltä ilman asiantuntevaa apua hoitaa asiat sähköisesti? Tämä on jo tasa-arvokysymys kansalaisten pääsyssä palveluiden äärelle.

Miten parantaa tiedottamista, jotta tukiin oikeutetut löytäisivät ne? Tukiverkossa vaeltaminen käy työstä ihan täysissä voimissa olevalta terveeltä ihmiseltä saati sitten sairaan ihmisen vailla voimia.

Onko tarkoituskin, että säädettyihin tukiin määrättyjä varoja jätetään jakamatta vailla riittävää tiedottamista ja moniselkoisuuden takia?

Omakohtainen kokemus monien vuosikymmenten takaa oli, kun isäni kuoleman jälkeen saimme avustuksen valtion konttorista. Vinkin hakemukseen tarjosi isäni ystävän ystävä. Tuolloin vanhempi henkilö neuvoi minua nuorta ihmistä hakemaan avustusta, josta en tiennyt mitään.

Erkki Honkasalo

Lempäälä

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut