Tohtorien siirtymä yrityksiin on jo tuotteistettu – vuosittain noin 30 tohtoria elinkeinoelämän palvelukseen

Vuonna 2015 on käynnistetty Post Docs in Companies -ohjelma, joka on tehokas tapa saada elinkeinoelämä palkkaamaan tohtoreita.

19.1. 19:20

Professori Pekka Neittaanmäki nosti tällä palstalla (AL 13.1.) esiin erittäin tärkeän haasteen, jossa Suomella valitettavasti riittää kirittävää kilpailijamaihin nähden: Tohtoreita työskentelee yrityksissä liian vähän. Hyödynnämme tutkijatasolle saakka koulutettua kansanosaamme liian vähän kaupallisen menestyksen, viennin kasvun ja teollisuuden uudistumisen saavuttamiseksi.

Aivan kuten Neittaanmäki esittää, tohtoreiden työskentely yrityksissä nostaa niiden innovatiivisuutta ja tuottavuutta ja se koituu lopulta kansantalouden ja kaikkien veronmaksajien hyvinvoinnin eduksi. Maamme kehityssuunta ei kuitenkaan ole ihan huono, jos katsotaan, miten ongelmaa on jo ratkaistu. Vuonna 2015 käynnistimme Post Docs in Companies -ohjelman ja se on erittäin tehokas tapa saada elinkeinoelämä palkkaamaan tohtoreita. Ohjelman veronmaksajille mieluisa piirre on se, että se toimii ilman julkista rahaa ja perustuu kilpailullisiin hakemuksiin.

PoDoCossa säätiöt rahoittavat tohtoreiden työskentelyä yrityksen antaman aiheen parissa yhden vuoden ajan. Tämän jälkeen yritys rahoittaa tohtorin tutkimuksen tulosten jatkokehittelyä yrityksen tiloissa toisen vuoden ajan. Kahdessa vuodessa on yrityksen antama tutkimusaihe jalostettu sellaiselle kypsyyden tasolle, että tohtori palkataan yrityksen palvelukseen viemään hanketta eteenpäin.

Tohtorit hakevat rahoitusta säätiöltä yhdessä yrityksen kanssa ja yhteisen projektin tavoitteena sekä luoda yritykselle uutta liiketoimintaa että luoda pysyvä työpaikka yritykseen. Säätiöt eivät anna rahaa yrityksille, vaan tohtoreille. Järjestelmä on niin sanotusti keskinäisriippuvainen, jossa rahoittaja (säätiö), tutkija (tohtori) ja aineiston tarjoaja (yritys) eivät yksikään saa tavoitteitaan toteutumaan ilman, että kaikki ovat osallisia.

PoDoCo-ohjelman kautta rahoitetaan vuosittain noin miljoonalla eurolla yksityistä rahaa noin 30 tohtorin siirtyminen elinkeinoelämän palvelukseen. Olemme ohjelman käynnistymisestä lähtien löytäneet yli 200 maamme kansainvälistä kilpailukykyä kasvattavaa työpaikkaa tohtoreille ja työ jatkuu. Autamme kaikkia yrityksiä, jotka haluavat löytää elinkeinoelämän palvelukseen pyrkiviä tohtoreita ja autamme kaikkia tohtoreita, jotka haluavat löytää heistä kiinnostuneita yrityksiä. Tervetuloa PoDoCo-hakukierrokselle taas ensi maaliskuussa!

Seppo Tikkanen

TkT, PoDoCo-ohjelmapäällikkö, DIMECC Oy

Yrjö Neuvo

professori, PoDoCo-johtoryhmän puheenjohtaja

Harri Kulmala

TkT, toimitusjohtaja, DIMECC Oy

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut