Asiantuntijaylilääkäri: Proviisoreilla ja farmaseuteilla haasteita ymmärtää insuliinin apteekkivaihdon riskejä

Insuliinien vaihdon laajuus on lakiehdotuksessa suurempi kuin missään maailman maassa aiemmin, ja ehdotus insuliinien apteekkivaihdosta on hylättävä, kirjoittaa asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä.

16.1. 17:00

Insuliinin annosteluun käytetään kertakäyttökyniä tai ampullikyniä, joihin vaihdetaan tyhjentyneen ampullin tilalle uusi. Jos käytettävä insuliini vaihtuu, vaihtuu myös insuliinikynä. Uuden kynän käyttöönotto vaatii luonnollisesti opastusta ja totuttelua.

Diabetesyhdistyksen Jaakko Hyytinen ja Pia Nykänen toivat asian esille (AL 23.12.) kirjoituksessaan Kun käytettävä insuliini vaihtuu, vaihtuu myös sen antoväline eli insuliinikynä. Haka-Apteekin ammattilaiset vähättelevät vaihdon ongelmia (AL 12.1.). Haka-Apteekin ammattilaisten kirjoituksesta paljastuu, etteivät he tiedä, että vaihtaessaan ampulli-insuliinin toisen valmistajan ampulli-insuliiniin vaihtuu aina myös ampullikynä, sillä ampullit eivät sovi ristiin ampullikynien kanssa.

Hengenvaarallinen tilanne voisi aiheutua, jos tietämätön farmaseutti tai proviisori vaihtaisi insuliiniampullin perjantai-iltana. Diabeetikko ei silloin pystyisi annostelemaan insuliinia viikonloppuna, vaan joutuisi odottamaan hoitotarvikejakelun avautumista maanantaihin. Diabetesta sairastavat hakevat ampullikynät hoitotarvikejakelusta.

Apteekeilla ei ole lainkaan kokemusta ampullikynistä, eikä käyttäjä hanki niitä apteekeista jatkossakaan. Kertakäyttöinsuliinikynien osalta apteekeilla on jonkin verran kokemusta.

Kahden proviisorin ja farmaseutin kirjoitukseen oli päässyt myös väärää tietoa lääkevaihdon laajuudesta. Lääkevaihdon ulkopuolelle ei lakiehdotuksessa ole suljettu mitään potilasryhmää, ei myöskään ala-ikäisiä.

Biologisista lääkkeistä insuliinin apteekkivaihto ei ole turvallista. Insuliinien vaihdon laajuus on lakiehdotuksessa suurempi kuin missään maailman maassa aiemmin, ja ehdotus insuliinien apteekkivaihdosta on hylättävä.

Elina Pimiä

asiantuntijaylilääkäri, diabeteksen hoidon erityispätevyys, Suomen Diabetesliitto ry

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut