Kaksi proviisoria ja farmaseutti: Biologisten lääkkeiden vaihto on turvallista – lääkitysturvallisuuden varmistaminen on tärkein työtehtävämme

Kemiallisten lääkkeiden vaihdolla vuoden 2013 jälkeen on saavutettu reilusti yli miljardin euron säästöt, kirjoittavat Milla Perkkiö, Katariina Rantanen ja Joosep Kalamägi Haka Apteekista.

11.1. 17:15 | Päivitetty 13.1. 20:26

Hallituksen esitys (STM/2022/219) biologisten lääkkeiden lääkevaihdosta apteekeissa on herättänyt huolta diabeteksen hoidon osalta (AL 23.12.22). Ongelmakohtana pidetään erityisesti annostelulaitteiden vaihtumista ja tämän vuoksi mahdollisesti tapahtuvia annosteluvirheitä.

Lue lisää: Riskeerataanko potilas­turvallisuus vähän yli 50 sentin vuoksi?

Esityksen mukaisesti apteekissa biologisiin lääkkeisiin sovellettaisiin samaa sääntelyä kuin muihin apteekkivaihdon piirissä oleviin lääkkeisiin. Apteekki ei näin ollen voisi vaihtaa annostelulaitetta toiseen, esimerkiksi kynää sylinteriampulliin, kuten kirjoituksessa maalaillaan. Lääkevaihto voitaisiin suorittaa enintään 6 kuukauden välein, jotta muutokset tulisivat vain harvoin. Lisäksi lääkäri voi nykyisen käytännön mukaisesti hyödyntää lääkevaihtokieltoa niillä potilailla, joiden kohdalla lääkevaihto altistaisi annosteluvirheelle.

Hallituksen esitystä biologisten lääkkeiden apteekkivaihdosta ei ole vielä hyväksytty eduskunnassa, joten lopulliset yksityiskohdat tarkentuvat vielä lakimuutoksen tullessa voimaan.

Biologisten lääkkeiden lääkevaihto toteutettaisiin vaiheittain 2 vuoden siirtymäajalla. Lääkäreillä on jo vuodesta 2017 alkaen ollut voimassa velvoite määrätä potilaalle edullisin vastaava biosimilaari. Apteekeissa vastaava vaihto voitaisiin suorittaa vuoden 2024 alusta alkaen ja se koskisi vuonna 2023 ja sen jälkeen kirjoitettuja lääkemääräyksiä. Biologisten lääkkeiden apteekkivaihto onkin jatkumoa nykyiselle hoitokäytännölle, eikä ole uusi juttu. Pelättiinhän aikoinaan kemiallisten lääkkeiden vaihtoakin, jolla vuoden 2013 jälkeen on saavutettu reilusti yli miljardin euron säästöt.

Lääkitysturvallisuuden varmistaminen on tärkein työtehtävämme. Olemme valmistautuneet lakimuutokseen lisäkoulutuksella – olemmehan velvoitettu lääke- ja laiteneuvontaan. Nykyiselläänkin varmistamme, että reseptien yksityiskohdat ovat kunnossa ja huolehdimme näin asiakkaidemme lääkehoidon jatkuvuudesta.

Lääkevaihto ei näy asiakkaan maksamassa hinnassa ylemmän erityiskorvattavuuden vuoksi, eikä apteekki hyödy muutoksesta rahallisesti. On kuitenkin todennäköistä, että lääkevaihdon salliminen lisää hintakilpailua, laskee hintoja ja mahdollistaa tavoitellut 20 miljoonan euron vuosisäästöt veronmaksajille.

Milla Perkkiö

proviisori, Haka Apteekki

Katariina Rantanen

farmaseutti, Haka Apteekki

Joosep Kalamägi

proviisori, Haka Apteekki

Oikaisu 13.1.2023 kello 20.25. Kirjoituksessa kerrottiin virheellisesti, että alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret olisi rajattu lääkevaihdon ulkopuolelle. Tämä ei pidä paikkaansa. Virheellinen lause on poistettu jutusta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut