Päiväkotien ja koulujen tehtävänä ei ole ylläpitää kristillisiä perinteitä

Jos halutaan järjestää kristillistä ohjelmaa, tulee myös muiden uskontokuntien edustajia kutsua järjestämään samantapaista ohjelmaa, kirjoittaa Aliisa Piirla.

10.1. 17:15

Kunnissa tulkitaan liian tiukasti ohjeita seurakunnan ja sivistystoimen yhteistyöstä, kirjoittaa Piia Nurmela (AL 5.1.). Nurmelan tulkinnat opetushallituksen ohjeista ovat erikoisia ja osittain myös virheellisiä.

Lue lisää: Kunnissa tulkitaan liian tiukasti ohjeita seurakunnan ja sivistystoimen yhteistyöstä – nyt vähemmistön vuoksi suuren enemmistön oikeuksia poljetaan

Opetushallituksen esi- ja perusopetusta yhteisten juhlien ja uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä koskevien ohjeiden lähtökohta on taata tasa-arvoinen kohtelu kaikille katsomuksesta riippumatta.

Ohjeissa neuvotaan, kuinka menetellään, jos esi- tai perusopetuksessa halutaan järjestää tunnustuksellista ohjelmaa, vaikka minkään uskonnollisen ohjelman järjestäminen ei kuulukaan perusopetuksen tai varhaiskasvatuksenkaan järjestäjän tehtäviin. Tämä toteutuu niin, että kun uskonnollista ohjelmaa halutaan järjestää, on aina tarjottava myös toista tunnustuksetonta ohjelmaa kaikille katsomuksesta riippumatta, toisin kuin Nurmela väittää.

Opetushallituksen ohjeessa ei myöskään ole mainintaa siitä, että muutamien lasten osallistumattomuus ei saisi ohjata siihen, että isolta enemmistöltä viedään oikeus osallistua esimerkiksi joulukirkkoon. Nurmelan mainitsema positiivinen uskonnonvapaus ei tarkoita uskonnonvapautta yleisesti, vaan sitä että opetuksen järjestäjät päättävät olla lainkaan järjestämättä uskonnollisia tilaisuuksia esi- ja perusopetuksen yhteydessä. Tästä on linjannut perustuslakivaliokunta jo ennen opetushallituksen ohjetta.

Se, että varhaiskasvatuksessa ei järjestetä uskonnollista ohjelmaa, ei polje enemmistön oikeuksia, vaan huomioi kaikki perheet ja katsomukset tasa-arvoisina. Oikeus harjoittaa omaa uskontoaan taataan Suomessa lailla ja uskonnollisiin tilaisuuksiin perheet voivat osallistua omalla ajallaan. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tehtävä ei ole ylläpitää kristillisiä perinteitä. Uskontokasvatus ei edes kuulu varhaiskasvatukseen. Sen jo aikapäiviä sitten korvanneeseen katsomuskasvatukseen valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti kuuluu kyllä se, että uskontoihin ja katsomuksiin liittyvät asiat saavat olla läsnä lapsiryhmissä.

Aluehallintoviraston antaman varhaiskasvatusta koskevan ohjauskirjeen mukaisesti on lisäksi huomioitava tasapuolisuuden periaate, missä mitään uskontoa ei suosita toisen kustannuksella eikä uskontoja suosita uskonnottomuuteen nähden. Jos siis halutaan järjestää kristillistä ohjelmaa, tulee myös muiden uskontokuntien edustajia kutsua järjestämään samantapaista ohjelmaa. Tämä vaatinee lisäresursseja henkilökunnalta, johon ehkä ei ole mahdollisuuksia nykyisillä hoitajamitoituksilla.

Oma perheeni on jo useamman vuoden nauttinut Lempäälän kunnan laadukkaasta varhaiskasvatuspalvelusta. Lempäälän päiväkodeissa toteutetaan valtavasti kaikille sopivia, katsomuksesta riippumattomia retkiä ja on myös huomioitu vuodenkiertoon kuuluvat juhlat – niitä kun voi juhlia täysin tunnustuksettomasti.

Aliisa Piirla

Lempäälä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut