Liikuntavelvollisuus kaikille suomalaisille – liikunnalla saisi veronalennuksen

Koko kansaa koskeva liikuntavelvollisuus voisi parantaa suomalaisten yleistä terveydentilaa.

3.1. 19:00

Suomessa on asevelvollisuus, oppivelvollisuus ja joitakin muita velvoitteita. Hyvästä kirjoituksesta Koululaisille pitää lisätä liikuntatunteja (AL 28.12.), tuli mieleen, kuinka tärkeää olisi myös liikuntavelvollisuus. Kirjoituksessa mainitaan laskelma, jonka mukaan liikkumattomuuden vuotuiset kustannukset ovat jo nyt 3,2 miljardia euroa.

Olen joskus miettinyt kuinka mahdollinen koko kansaa koskeva liikuntavelvollisuus voisi parantaa suomalaisten yleistä terveydentilaa. Ajatus lienee ainakin nykyisin mahdotonta toteuttaa. Sitä vastoin voitaisiin ehkä edetä ”tyvestä puuhun”.

Koululiikunnasta voitaisiin aloittaa. Valittaisiin joitakin liikuntasuoritteita, joista annettaisiin todistukseen arvosana. Arvosana olisi vain joko hyväksytty tai hylätty. Hylätty tarkoittaisi, että liikunnasta saisi ehdot, jotka suorittamalla pääsisi seuraavalle luokalle. Suoritteina voisi olla esimerkiksi määräajassa tehty 5 kilometrin kävely, 10–15 kilometrin pyöräily, 10 leuanvetoa, saman verran vatsapunnerruksia tai muita vastaavia liikuntasuorituksia. Yksikin hyväksytysti tehty suoritus antaisi todistukseen hyväksytyn arvosanan.

Oppilaan liikuntarajoittuneisuus otettaisiin tietenkin huomioon kuten myös ikä. Liikunnanopettajat valvoisivat suorituksia ja ottaisivat nykyistä enemmän vastuuta tehokkaasta liikunnasta.

Jos liikuntavaatimukset sisältyisivät oppisuunnitelmaan koko oppivelvollisuusajan, päästäisiin hyvään alkuun myöhemmän iän liikuntaa ajatellen. Aikuisiällä ei varmaankaan voitaisi enää käyttää ”keppiä” vaan ”porkkanaa”. Sitä olisi hyväksytysti selvitetty liikuntasuorite, joka antaisi vuosittain tehtynä sopivanlaisen veronalennuksen koko eliniän ajan. Naisilla ja miehillä olisi tietenkin erilaiset tehtävävaatimukset. Urheiluseurat ja jotkin järjestöt voitaisiin hyväksyä virallisesti mittaamaan suorituksia, joiden vaatimukset olisivat iästä ja terveydentilasta riippuvaisia.

Kalevi A. Nieminen

Tampere

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut