Jääkaappien kierrättämisestä on tullut sietämätöntä – Syy on liian tiukassa lain tulkinnassa

Kaikki nykyiset jääkaapit voisi hyvin kierrättää siellä, missä niiden käyttöikä päättyy, sanoo SER-tuottajayhteisön Arto Puumalainen.

1.1. 19:00

Kotitalouksien käytöstä poistetut kylmälaitteet käsitellään Suomessa tiukemmin, kuin laki vaatii. Se on johtanut tilanteeseen, jossa kylmälaitteita käsitellään vain kahdessa laitoksessa Suomessa. Osa romusta päätyy vientiin. Pitkät kuljetusmatkat kasvattavat kierrätyksen kustannuksia ja päästöjä. Sekä hiilidioksidipäästöt että mikromuovien kertyminen vesistöihin kasvavat.

Tilanne on seurausta viranomaisen päätöksestä tulkita lakia tiukasti. Jos sillä saavutettaisiin ympäristölle merkittävää hyötyä, se olisi ymmärrettävää. Tulkinnalle ei kuitenkaan ole ympäristönsuojelullisia perusteita. EU:n sähköelektroniikkaromua koskeva direktiivi ja kansallinen lainsäädäntömme edellyttävät, että kylmälaitteista otetaan talteen mahdolliset ilmastoa rasittavat kasvihuonekaasut. Nykyjääkaapeissa kylmä- ja eristeaineena käytetty pentaani on ilmakehän kannalta harmiton kaasu. Se ei ole otsonikerrokselle haitallinen, ja loppukäsittelyssä sitä vapautuu häviävän vähän – VTT:llä vuonna 2019 teettämämme koemurskauksen mukaan vain 0,19 prosenttia runkojen sisältämän pentaanin kokonaismäärästä.

Kaikki nykyiset jääkaapit voisi siis hyvin kierrättää siellä, missä niiden käyttöikä päättyy: lähilaitoksissa eri puolilla Suomea – kätevästi ja liikenteen päästöt minimoiden, luontoa ja ilmastoa kuormittamatta, kotimaista kiertotalousalaa tukien ja kehittäen. Rahaa säästyisi ja kierrätyksen kokonaispäästöt laskisivat. Lisääntynyt alan kilpailu kehittäisi kotimaista kiertotalousteollisuutta ja vähentäisi kierrätykseen kohdistuvia hintapaineita, etenkin tilanteessa, jossa energiahinnat ovat aiempaa korkeammat.

Ympäristöministeriön päätös on tehnyt jääkaappien kierrätyksestä ympäristön ja suomalaisen kiertotalouden kannalta sietämätöntä. Me SER-tuottajayhteisöissä vaadimme, että suomalaisten jääkaapit tulee kierrättää niiden käyttöiän päättyessä ympäristön kannalta kestävällä tavalla lähilaitoksissa taloudellisesti kannattavalla tavalla Suomessa.

Arto Puumalainen

Toiminnanjohtaja, SER-tuottajayhteisö ry SERTY

Olli Alanen

Managing Director, European Recycling Platform ERP Finland

Lisäys 2.1. klo 11.10: Lisätty aiemmin puuttunut toisen kirjoittajan nimi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut