Nord Stream -maakaasuputki on 2 000-luvun ylivoimaisesti suurin ja kallein töppäys

30.12.2022 17:04

Nord Stream -maakaasuputki osoittautui täydelliseksi virhearvioksi turvallisuuspolitiikan kannalta. Tuskin kukaan voi väittää toisin. Tämän seuraukset nyt me kaikki joudumme kärsimään.

Energiapoliittiseen miinaan ajauduttiin, kun Saksasta tuli suuresti riippuvainen Venäjän kaasusta. Muun muassa Ukraina, Puola ja USA varoittivat Venäjän luotettavuudesta.

Venäjän käytti tehokkainta asetta välittömästi tilaisuuden tullen. Uniperin ja Fortumin sekoiluista seurasi miljarditappiot. Nämä ovat isoja summia. Nyt valtio velkaantuu miljardeja, yritykset kärsivät ja työpaikkoja häviää.

Omavaraista energiatuotantoa ajettiin alas. Varajärjestelmiä on vaikea nopeasti saada toimintaan.

Kummallista on, että useiden puolueiden edustajat Suomessa lähtivät kelkkaan mukaan, eivätkä ymmärtäneet riskejä, joita syntyy. Ne jotka kyseenalaistivat kaasuputken aiheuttamat sidonnaisuudet, lynkattiin nöyryyttävällä tavalla.

Suomalaiset merkittävät poliitikot ovat olleet edistämässä omien yritystensä ja muiden sidonnaisuuksiensa kautta putkea ja nostaneet siitä tietenkin huomattavia palkkioita. Nyt nämä vaikuttajat ovat hiljentyneet täysin. Kommentteja ei ole kuulunut.

Riskienhallinnan perusopetus on, ettei kannata kaikkia munia samaan koriin laittaa.

Raimo Kivelä

Yrittäjä, eläkeläinen, Pirkkala

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut