Tampere laittaa satoja tuhansia euroja lisää kulttuuriin – Osa kuntalaisista saa maksuttomia etuja

Kulttuuri lisää tutkitusti onnellisuutta ja hyvinvointia. Tuleva vuosi tuo hyviä asioita Tampereen kulttuuritoimintaan.

30.12.2022 17:10

Vuodenvaihteen jälkeen sivistyspalveluista tulee laajin osa kaupungin palvelutarjontaa. Pormestarikoalition neuvottelemassa ja valtuuston hyväksymässä talousarviossa on 400 000 euron lisäpanostus kulttuuriavustuksiin. Tämä on merkittävä tuki pandemian jälkityössä ja yleisen kustannustason noustessa Venäjän raukkamaisen hyökkäyssodan seurauksena.

Kulttuurin työ-, esitys- ja harjoittelutilojen saatavuus paranee, kun Nekalan koulu muutetaan kulttuurikeskukseksi. Sivistys- ja kulttuurilautakunta hyväksyi hankesuunnitelman joulukuussa. Nekalan kulttuuritila tulee osaltaan merkittävästi vastaamaan kulttuuritoimijoiden suureen tarpeeseen muun muassa työ-, esitys-, näyttely- ja bänditiloista.

Nekalan kokonaisuus valmistuu vasta vuoden 2025 lopussa, ja väliaikaista helpotusta tilahaasteisiin tarjoaa Operaatio Pirkanmaa. Se on Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun jatkohanke ja tukenut tänä vuonna yli sataa kulttuuriprojektia eri puolilla maakuntaa. Toinen ohjelmistojulkaisu tuo paljon lisää vuosille 2023–2024. Hankkeen kautta Tampere antaa kulttuuritoimijoiden käyttöön väliaikaisia tiloja, jotka luovutetaan määräajaksi maksutta.

Taidemuseoiden uudisrakennusten sekä kokoelmakeskuksen perusparannusten suunnittelut sekä läntisen keskustan alueen kulttuurikehä-konseptin kehittäminen etenevät tulevana vuonna. Kulttuurikehä tulee valmistuessaan olemaan merkittävä vetovoimatekijä ja kaupunkitilan elävöittäjä. Hiedanrannan ainutlaatuisen kulttuurikeskuksen suunnittelua jatketaan. Siellä olisi mainio paikka taidekampukselle, jossa olisi esittävää taidetta, näyttely- musiikki- ja muuta kulttuuritoimintaa sekä kaupallisia palveluita.

Kulttuurin saavutettavuutta parannetaan Tampereella vakiinnuttamalla vähävaraisten kulttuuriosallistumista mahdollistava Kaikukortti. Taidekaari-toiminta jatkuu perusopetuksessa ja ensi vuonna sitä laajennetaan varhaiskasvatukseen vakinaistamalla Taidekaari-malli 5-vuotiaille. Hyvinvointialueen kanssa luodaan konsepti kulttuurihyvinvointipalveluista, joissa huomioidaan entistä paremmin yhdenvertaisuus ja kestävä kehitys.

Kirjastojen aukioloaikoja pyritään lisäämään omatoimiaukioloilla Kaukajärvellä, Lielahdessa ja Sampolassa. Pääkirjasto Metson äänitys-, musiikki ja visiohuoneet sekä harrastus- ja työskentelytilat ovat monipuolisen muun tarjonnan ohella asiakkaiden käytössä jatkossakin. Kuva-, sana-, teatteri- ja käsityötaiteen pariin pääsee Tampereen seudun työväenopistossa.

Yksinäisyys on ongelma, jota Korona-aika entisestään voimisti. Kulttuuri- ja liikuntaluotsit ovat osa ratkaisua. Luotsit ovat Tampereen kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka lähtevät täysi-ikäisten seuraksi kulttuuri- ja liikunta-aktiviteetteihin. Luotsin seurassa pääsee maksutta useaan eturivin museoon ja näyttelyyn. Luotsauspyynnön kulttuurikohteisiin voi taas 13.1. alkaen tehdä sähköpostilla: luotsivaraus@tampere.fi tai soittamalla 040 806 3910.

Kannustan kaikkia kulttuurin äärelle!

Matti Helimo

Apulaispormestari (vihr.), Tampereen kaupunki, sivistyspalvelut

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut