Minun on pakko kommentoida mielipidekirjoitusta Peruspalveluita saa odottaa kuukausia (AL 17.12.). Opiskelupaikan yliopistolta saatuaan, kirjoittaja joutui kuukausikaupalla jonottamaan oleskelulupaa, pankkitilin avaamista ynnä muita asioita. Lisäksi kirjoittaja moitti, että oli vaikea saada englanniksi tietoa käytännön asioista.
Mieleeni nousi heti Saksa byrokratian luvattuna maana. Saksassa monet asiat vaativat virastossa käyntiä, siellä täytellään ja allekirjoitetaan erilaisia lomakkeita ja papereita. Kun muutat maahan pitää todistuksia ja papereita käännättää ja virallisesti todistaa oikeaksi. Ja kaikki tietysti maksaa. Saksaan muuttaminen onkin iso ja aikaa vievä prosessi. Asioiden käsittely ei onnistu yhtään nopeammin kuin Suomessa. Digitalisoinnissa Saksa on vuosikymmenen jäljessä Suomesta. Digitaalisesti pystyy Saksassa hoitaa lähinnä terveyspalveluihin liittyviä asioita. Noin 80 prosenttia hoidettavista asioista hoidetaan off-line, siis fyysisesti virastoissa. Usein joutuu jopa käymään virastoasioiden takia toisessa kaupungissa. Englanniksi tiedonanto ei ole Saksassa itsestäänselvää. Muuttaessa Saksaan on melkein pakko osata saksan kieltä. Virastoissa osataan harvemmin Englantia.
Toinen maa, missä byrokratia on hidasta ja aikaa vievää on Espanja. Siitä voisi kirjoittaa myös oman tarinansa.
Tiedän, mistä puhun, koska olen asunut näissä maissa.
Mielestäni Suomessa asiat hoituvat suhteellisen hyvin ja helposti. Englantia osataan melkein joka paikassa. Migri.fi sivustolta löytyy heti kattavasti englannin kielellä tietoa maahanmuuttoon liittyviin asioihin.
Mutta tietysti kaikki alku on hankala, muutat sitten ihan minne tahansa.
José Maria Socada
Tampere