Paista joulukinkku ilman huonoa omaatuntoa – jouluruuat ovat arvokas suomalainen perinne

Olen jouluruokien valmistajana sähkön suurkuluttaja, vaikka valmistan lähes pelkästään kasviperäisiä jouluruokia, kirjoittaa Heikki Elo.

18.12.2022 17:15

Kyllä on valitusta joulukinkun paistamisesta! Tekstaripalstalla nimimerkki 007 pyytää, että sähköauton omistajat eivät lataisi autojaan jouluviikolla, jotta saataisiin kinkut paistettua. Huomioidaan muutkin -nimimerkki puolestaan toivoo, etteivät lihansyöjät paistaisi kinkkua, jotta sähköä riittäisi heille kasvissyöjillekin.

Jouluruuat ovat niin arvokas suomalainen ruokaperinne, että ei sen valmistamiseen pitäisi sotkea omia henkilökohtaisia asenteitaan. Sikäli kuin oikein ymmärrän, jouluruokien taustalla ovat ne raaka-aineet, joita luonto meille kykeni tarjoamaan entisinä aikoina tässä kylmässä pohjoisessa maassa. Vielä loppuvuonna hyvinä säilyneistä juureksista saatiin valmistettua jouluksi erilaisia herkullisia laatikoita. Sika taas on suhteellisen helppo kasvattaa kesäisin pienelläkin tontilla.

Sodan jälkeen Kansanhuolto ilmoitti, että maassa ei ole elintarvikevarastoja ja siksi jokaisen on pyrittävä kasvattamaan itse oma ruokansa. Minäkin sodan loppuvaiheessa syntyneenä muistan, että lapsuudenkotini 900 neliömetrin tontilla kesäisin kasvatetusta siasta saatiin lihaa ja oma sekä naapurien joulukinkut palvattiin meidän saunassamme.

Eli kehotan joulukinkun paistajia paistamaan kinkkunsa hyvällä omallatunnolla ja jättämään kasvissyöjien kommentit omaan arvoonsa!

Olen itse jouluruokien valmistajana sähkön suurkuluttaja, vaikka valmistan lähes pelkästään kasviperäisiä jouluruokia. Kaksi viikkoa ennen joulua paistoin saman päivän aikana sähköuunissa neljä joululimppua, taatelikakun ja tuhdin määrän maksalaatikkoa (ei jouluruoka).

Jouluviikon puolivälissä, kun sään ennustetaan olevan leuto ja Suomi kykenee tuottamaan riittävän määrän sähköä, paistan taas saman päivän aikana tuhdit määrät hapanta ruisleipää, lanttulaatikkoa ja porkkanalaatikkoa.

Jouluaattona keitän rosollijuurekset ja paistan yön yli sähköuunissa imelletyn perunalaatikon. Ja vielä sen jälkeen paistan mäskileivät. Jouluksi valmistetut ruuat riittävät pakastettuina tammikuun lopulle. Kun paistaa uunissa useamman ruuan saman päivän aikana, säästyy uunin lämmittämiseen kuluva sähkö.

Voin vakuuttaa, että kyllä jouluruokieni valmistamiseen sähköä kuluu ja paljon, vaikka kinkun vähäisen tarpeen vuoksi kinkkua en paistakaan. Mutta en pohdi sähkönkulutusta. Jouluruokia tehdessäni ylläpidän omalta osaltani suomalaista pitoruokaperinnettä, joka mielestäni on arvokas.

Heikki Elo

Pirkkala

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut