Kenelle teini-ikäinen purkaa murheitaan?

17.12.2022 19:00

Pienet sylilapset osaavat tulla itkemään isälle tai äidille tai jollekin muulle läheiselle aikuiselle sitä, että heistä tuntuu pahalta tai että he eivät ymmärrä ympäröiviä tapahtumia.

Esimerkkeinä mainittakoon kansainvälinen koronapandemia, joka kosketti henkilökohtaisesti kaikkia maapallolla. Toisena esimerkkinä mainittakoon Ukraina–Venäjä-sota, joka aiheuttaa myös kansainvälistä epävarmuutta ja pelkoa kansallisesta turvallisuudesta, varsinkin tässä lähistöllä, Suomessa. Nämä tapahtuvat luovat ihmisille pelkotiloja ja epävarmuutta, ja tämä purkautuu eritavalla eri-ikäisten ihmisten keskuudessa.

Pikkulapset helposti menevät itkemään vanhemmilleen asiasta ja siitä keskustellaan yhdessä. Aikuiset taas hakeutuvat psykoterapiaan tai keskustelevat ystäviensä kanssa peloistaan ja ahdistuksia aiheuttavista asioista. Mutta, tässä kontekstissa nostan esiin teini-ikäiset lapset, jotka ovat liian isoja menemään vanhemman syliin, mutta liian pieniä olevansa valmiita aikuisille tarkoitettuun psykoterapiaan.

Tämä on mielestäni yksi syy mikä aiheuttaa lisääntynyttä nuorison aggressiivista käyttäytymistä. Koska ei päästä käsittelemään itseään ahdistavia aiheita tai keskustelemaan niistä aikuisen kanssa. Tilanne eskaloituu helposti sitten vääränlaiseen jopa tarkoituksetta tehtyyn käyttäytymiseen, esimerkiksi katuväkivaltaan tai ryöstelyyn.

Tähän yhteyteen pitänee myös mainita opettajien tekemä koulukiusaaminen peruskouluissa, josta on nähtyjä todisteita. Tämä ei ainakaan ole pelastava tie teini-ikäisten tasapainoiseen nuoruuteen ja yhteiskunnan suoriutumiseen.

Sampo Tuukkanen

Tampere

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut