Ulkomaalaisen ei ole helppo muuttaa Suomeen – peruspalveluita joutuu odottamaan kuukausikaupalla

Oleskeluluvan hakeminen ulkomailta perhesiteen perusteella oli suhteellisen vaivatonta, mutta ongelmat alkoivat Suomeen tultuamme.

16.12.2022 19:00

Sain tavoittelemani paikan yliopiston maisteriohjelmasta ja muutimme australialaisen avopuolisoni kanssa Tampereelle syyskuussa 2022. Oleskeluluvan hakeminen ulkomailta perhesiteen perusteella oli suhteellisen vaivatonta, mutta ongelmat alkoivat Suomeen tultuamme.

Suomeen saavuttuaan ulkomaalaisen on vaikea löytää tietoa käytännön asioista englanniksi, jouduin itse soittelemaan kaikki virastot läpi ja selvittämään, mitä meidän tulisi tehdä seuraavaksi. Peruspalveluja, kuten pankkitiliä avopuolisoni on joutunut odottamaan kuukausikaupalla, sillä Digi- ja väestötietoviraston (DVV) mukaan asuinpaikan rekisteröinnissä, joka vaaditaan pankkitilin avaamiseksi, menee näillä näkymin vähintään 4 kuukautta. Myöskään terveyspalveluita ei saa ennen osoitteen rekisteröintiä, kuin kuulemma vain hätätapauksissa.

Myös TE-toimistolla on kestänyt viikkokaupalla saada aikaan selvitys hänen työllisyys-statuksestaan, jota ennen mitään kotouttamispalveluita ja kielikursseja ei tarjota. Nyt viimein työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneena seuraavat kurssit alkavat 2–3 kuukauden päästä, eli jälleen odotusta luvassa.

Järjettömintä on, että jos hän onnistuisi esimerkiksi saamaan jonkinlaista väliaikaista työtä, kotouttamispalveluihin ei ole enää oikeutta, sillä silloin henkilön katsotaan olevan "tarpeeksi integroitunut".

Täysin työkykyisen, motivoituneen ja kotimaassaan esimiestehtävissä toimineen ihmisen kuukausia kestävä odotuttaminen ilman peruspalveluja, kuten pankkitiliä ja terveyspalveluja, sekä työelämän epärealistiset suomenkielen vaatimukset ovat täysin järjenvastaisia, jos mietitään Suomen jo nykyistä työvoimapulaa ja meitä tulevaisuudessa uhkaavaa huoltosuhdekriisiä.

Suomen olisi korkea aika ottaa pää pois pensaasta ja panostaa työperäisen maahanmuuton helpottamiseen ja maahanmuuttajan palvelujen parantamiseen, sillä Euroopassa on tällä hetkellä monia muita maita, jotka ovat paljon houkuttelevampia – myös meille.

Ida Manner

Tampere

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut