Rekrytoinnissa on asia, jota kaikki pomot eivät ole vielä ymmärtäneet – työhaastattelu-termi pitäisi haudata

Pomo, myös sinua arvioidaan työhaastattelussa, kirjoittaa rekrytointipalveluiden tiiminvetäjä Anni Nojonen.

12.12.2022 17:15

Työnhakua käsitellään julkisuudessa tyypillisesti hakijan kautta: työpaikkaa hakevalle annetaan vinkkejä työhakemuksen ja CV:n tekemiseen sekä itse haastattelutilanteeseen.

Työhaastattelu ei kuitenkaan ole enää yksipuolinen kuulustelutilanne. Kyseessä on aina kahden kauppa, etenkin työvoimapulasta kärsivillä aloilla.

Koko työhaastattelu-termi pitäisi mielestäni haudata. Kyseessä on rekrytointikeskustelu, jossa molemmat osapuolet ovat toivon mukaan aktiivisia ja molemmilla on mahdollisuus toimia joko fiksusti tai hölmösti.

Lue lisää: Kiinnitä huomio näihin yksityiskohtiin, kun allekirjoitat uutta työsopimusta – Pienellä neuvottelulla voi saavuttaa huomattavia rahallisia etuja

Lue lisää: Mehubisneksellä rikastunut Noora Fagerström jäi nuorena työnantajalle kiinni valheesta – Nyt hän antaa viisi vinkkiä työnhakuun

Nykypäivänä sekä työvoimatilanne että -kulttuuri ovat muuttaneet asetelmaa niin, että rekrytoitavaa esihenkilöä arvioidaan rekrytointikeskustelussa aivan yhtä lailla kuin hakijaakin. Tämä seikka ei ole kirkastunut etenkään monille niin sanotun vanhan koulukunnan pomoille.

Esihenkilöllä on valtava vaikutus siihen, millaista työnhakijan työarki tulee olemaan, miten hän viihtyy työssä ja miten työpaikan johtamiskulttuuri istuu hänen omaan työskentelytyyliinsä. Mukana olevan esihenkilön olisikin syytä valmistautua kertomaan esimerkiksi omasta johtamisfilosofiastaan, -tyylistään ja -taidoistaan. Erilaiset hakijat kaipaavat erilaista tukea esihenkilöltään, joten potentiaalisen pomon vastauksilla on merkitystä työntekijän arvioidessa viihtyisikö tai menestyisikö hän hakemassaan työssä.

Esihenkilöllä voi olla hakijan tapaan suosittelijoita. Yhä useammin organisaatioissa annetaan hakijalle esimerkiksi mahdollisuus tavata tulevia tiimikavereitaan ja jutella heidän kanssaan. Esihenkilöillä on usein takanaan soveltuvuus- tai johtamisarvioita johtamistyylistään. Näiden tuloksista voi olla hyödyllistä kertoa potentiaaliselle uudelle tiimiläiselle.

Myös tiimillä ja sen mahdollisimman realistisella kuvaamisella on hakijalle merkitystä. Työtä tehdään useimmilla työpaikoilla vuorovaikutuksessa muiden kanssa, joten työkavereiden ja heidän työtapojensa kanssa pitää vähintään tulla toimeen.

Enää ei työmarkkinoilla eletä myöskään sellaisessa tilanteessa, että työnhakijan oletetaan hakevan vain yhtä työpaikkaa kerrallaan. Siitä huolimatta varsin yleistä on, että työhaastattelussa kysytään, onko hakijalla muita hakuja vireillä.

Miksi ihmeessä työnhakijan pitäisi sitoutua työpaikkaan ennen kuin häntä on edes palkattu? Ajatus elämänkestävästä, 100-prosenttisesta sitoutumisesta ja yhdestä ainoasta oikeasta työnantajasta on paitsi epärealistinen myös arrogantti.

Ylimielisyydestä kertoo myös se, että hakijoita odotutetaan viikkotolkulla eikä heille vaivauduta edes soittamaan prosessin päätteeksi. Valikoituneille huipputyypeille tulee kertoa prosessin etenemisestä vähintään viikoittain.

Kun homma hoidetaan hyvin, hakijalle jää miellyttävä kuva siinäkin tapauksessa, että hän ei tule valituksi. Kannattaa siis miettiä, onko rekrytointiin oikeasti voimia, taitoa ja aikaa lähteä omin voimin. Apuakin kun siihen on saatavissa.

Anni Nojonen

rekrytointipalveluiden tiiminvetäjä, Azets Insight

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut