Pirkkalaan lisää korkeita taloja – Lempäälä ja Kangasala vaalivat ihmisenkokoista tunnelmaa

Sosialistisissa maissa alkoi 1940-luvulla uusi rakentamisen tyyli tiivistämällä, kirjoittaa Marjatta Pursiainen.

11.12.2022 19:00

Tampereen naapurikuntien kehitystä käsittelevä artikkeli syväluotasi alueen kuntien rakentamispolitiikan ja ihmisen välistä suhdetta hyvin (AL 4.12.).

Lue lisää: Tampereen naapurikunnassa on nyt menossa valtava muutos, joka ei jää ohikulkijoilta huomaamatta – Miksi Pirkkala haluaa rakentaa erikoisen korkeita tornitaloja?

Artikkelilla on iso merkitys tietoisuuden lisäämisestä pohdintaan, jota ihmiset ja perheet käyvät, kun suunnittelevat uuden kodin hankintaa. Minkälaisessa ympäristössä lapsensa kasvattavat ja minkälaisilla arvoilla kuntaa kehitetään?

Tutkimusten mukaan ympäristö vaikuttaa ihmisen henkiseen ja fyysiseen terveyteen. Nuorisotutkimuksen mukaan tiheästi rakennettu ympäristö aiheuttaa nuorten jengiytymistä ja häiriökäyttäytymistä.

Artikkelin mukaan Pirkkalan tavoite on tiivistää rakentamista korkeilla asuintaloilla. Kaavajohtajan mukaan 50 metriä korkea ja 16-kerroksinen asuintalo ei ole erityisen korkea. Korkeampia taloja tulee lisää Pirkkalaan.

Sosialistisissa maissa alkoi 1940-luvulla uusi rakentamisen tyyli tiivistämällä, ja rakennusten arkkitehtonisissa muodoissa toteutettiin sosialismin aate.

Pirkkalan väestökehitysennuste on vähäinen 20 vuodessa. Lempäälän ja Kangasalan väestökehitysennuste on huomattavasti suurempi kuin Pirkkalan. Lempäälä ja Kangasala ovat päättäneet kunnioittaa rakennettua ympäristöä ja uudisrakentamisessa vaalia ihmisen kokoista tyyliä ja tunnelmaa.

Pirkkalassa yksityinen ihminen jää rakennusliikkeen varjoon. Rakennusliike saa mitä haluaa. Jopa keskustan ulkopuolella olevalle historiallisesti arvokkaalle omakotialueelle omakotitontille rakennusliike on saanut rakentaa taloja, jotka ovat malliltaan talotehtaan pienkerrostaloja täysin tontin asemakaavan vastaisesti. Alueelle tyypillinen puutarhapiha on hävitetty.

Marjatta Pursiainen

Pirkkala

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut