Todelliset kustannukset huomioiva palvelujen hintalaskuri – hyvinvointialueen tulisi kehittää sellainen

Tiedolla johtamiseen kuuluu talouden ennakointi, kirjoittaa Sirpa Pursiainen.

10.12.2022 17:30

Hyvinvointialueen talousarvio on laadittu vahvasti olettamusten, ei riittävän tiedon varaan. Hyvinvointialue ei ole saanut riittäviä ja oikeita tietoja talousarvion valmisteluun. Virkamiehet ovat varmasti tehneet parhaansa talousarvion valmistelussa. Vaikkakin ensi vuoden talousarviossa on monta kysymysmerkkiä, tulee jo nyt ennakoida myös tulevia vuosia.

Hyvinvointialueen rahoitus perustuu tarveperusteisuuteen. Kuitenkaan valtiovarainministeriöllä tai sosiaali- ja terveysministeriöllä ei ole käytössään mitään tosiasiallista yksikköhintaista tietoa siitä, mitä mikin palvelu todellisuudessa maksaa. Hyvinvointialueuudistuksessa painotetaan lisäksi tiedolla johtamisen vahvistamista.

Hyvinvointialueen tulisi kehittää todelliset kustannukset huomioiva palvelujen hintalaskuri valtion kanssa käytävien tarveperusteisen hinnankorotusneuvottelujen sekä kilpailutuksen tueksi. Hyvinvointialueen kannattaa valmistella yhtenä ICT kehittämistoimena laskuria, joka kerää tietoa eri palvelujen todellisista yksikköhinnoista.

Laskuriin tulee kyetä lisäämään talouden kannalta merkittävät tiedot, kuten inflaatio ja palkankorotukset. Yksikkökohtainen hinta voidaan kertoa palvelunkäyttäjien määrällä sekä lisätä siihen arvio palvelutarpeen kasvusta tai vähenemisestä.

Palvelujen yksikköhintatiedon saaminen on tärkeää arvioitaessa tulevien vuosien kustannuskehitystä sekä valmistellessa talousarviota. Tämän tiedon pohjalta neuvotteluja olisi helpompi käydä valtion kanssa tarvittavasta rahoituksesta palvelutarpeeseen vastaamiseksi.

Kehitettävä hintalaskuri toimisi myös kilpailutuksen apuna ja sen avulla voitaisiin nykyistä paremmin varautua ostopalvelujen hinnannousuun sekä vertailla palvelujen omantuotannon kustannuksia suhteessa ostopalveluihin.

Sirpa Pursiainen

toimitusjohtaja, aluevaltuutettu (kd.), Tampere

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut