Outoa, että omakotiasujan on vietävä lasi, muovi, jätepaperi ja metalli itse ekopisteeseen, mutta biojäte aletaan kerätä pihalta

Miksei myös kaikkia muita jätteitä seka- ja biojätteiden lisäksi voitaisi kerätä kotipihalta asti?

8.12.2022 19:00

Sain Pirkanmaan Jätehuollosta postia, jossa kerrottiin jätelakiin perustuvasta biojätteen erilliskeräysvelvoitteen alkamisesta 1.9.2023. Viestissä todettiin, että voin lähteä biokimppaan naapurin kanssa tai tilata itse oman bioastian.

Mietinkin, kun omakotialueellamme ei ole järjestetty minkäänlaista lasin, muovin, jätepaperin tai metallin keräyspistettä, niin miksi minun itseni on kuljetettava ne viikoittain lähimmälle keräyspisteelle, joka sijaitsee noin kahden kilometrin päässä kotoamme, mutta biojätteet ja roskat haetaan kotipihan keräysastioista?

Lue lisää: Asiantuntijat vastasivat tamperelaisten kysymyksiin Moron Kompostistudiossa – Katso koko lähetys tästä

Lue lisää: Neljältä alueelta Tampereella kertynyt paljon havaintoja rotista – asiantuntija antaa karkotukseen tärkeän muistutuksen

Onhan muutama kilometri vähän, moni ajattelee, erityisesti sellainen, joka lähtee viemään kierrätystavaroitaan omalla autollaan, mutta kävellen ja pyörällä mukaan mahtuukin vain pari pussillista tavaraa.

Rahjaat niitä jalkapatikassa lähimmälle ekopisteelle, niin tiedät sen jälkeen, ettei homma ollutkaan niin kovin nopeaa ja vaivatonta.

Kuitenkin biojätteet tullaan nyt sitten hakemaan melkein kotioveltasi, tietysti maksua vastaan. Muistaakseni Saksassa homma on hoidettu järkevämmin. Siellä kaikki edellä luetellut jäteastiat löytyvät rivissä asukkaiden asuntojen läheisyydestä kiertotalouden helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi.

Miksei myös kaikkia muita jätteitä roskien ja biojätteiden lisäksi voitaisi kerätä helpommalla tavalla kotipihalta asti?

Tuleva uusi keräyssysteemi tuntuu ainakin minusta aika nurinkuriselta, suorastaan oudolta.

Juha Javanainen

Tampere

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut