Ensi vuoden alussa alkaa Pirkanmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut koko maakuntaan. Tampereen kaupungin väestölle se tarkoittaa joidenkin etuuksien lakkaamista tai vähentymistä. Lain mukaan palveluiden tulee hyvinvointialueella olla yhdenvertaiset, sen joka kolkalla.
Aluehallitus on tehnyt päätöksen, jonka mukaan palvelusetelillä tuotettuja siivouspalveluita vähätuloisille vanhuksille ei järjestetä. Pirkanmaan kunnilla ei tätä palvelua ole ollut, siksi se myös Tampereella loppuu.
Vaikka Vanhusneuvosto ymmärtää yhdenvertaisuuden periaatteen, ei se silti voi hyväksyä tehtyä päätöstä. Tilalle tarjotaan kotitalousvähennyksen hyödyntämistä. Se ei kuitenkaan pienituloista ja pientä veroa maksavaa vanhusta auta. Siivousavun lisäksi palvelu on tarkoittanut muutaman tunnin seuranpitoa muuten ehkä yksinäisen vanhuksen arjessa. Millä tämän voisi korvata? Siirtyykö vastuu kotien siisteydestä omaisille? Pitääkö tässäkin jatkossa turvautua vapaaehtoistyöhön?
Vanhusneuvosto kiittää kuitenkin ikäihmisiäkin auttavien palvelulinjojen säilyttämisestä. Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse ottaa palvelun omaksi toiminnakseen, näin sen jatkuvuus Tampereella voidaan taata.
Joukkoliikenteen järjestämiseen on Vanhusneuvostolla yksi ehdotus: Yli 65-vuotiaiden matkakorttiin voisi suunnitella mahdollisuutta käyttää alennusta päiväajan lisäksi iltaharrastuksiin liikkumiseen, bussien ja ratikan kulkiessa nyt melko vajaina. Voisiko myös harkita yhteistyötä kulttuurilaitosten kanssa.
Jospa esimerkiksi teatteri- ja konserttilipun hintaan sisältyisi matkan kustannus? Jääkiekko-otteluihin se on jo mahdollistettu, Vanhusneuvosto esittää yhteistyön laajentamista kulttuuritoimintaan.
Juha Salonen
puheenjohtaja, Tampereen vanhusneuvosto
Tarja Jokinen
varapuheenjohtaja, Tampereen vanhusneuvosto