Yhdenvertaisuuden vuoksi Tampereella palvelusetelillä tuotetut siivouspalvelut vähätuloisille vanhuksille päättyvät – muualla Pirkanmaalla palvelua ei ole ollut

Siirtyykö vastuu kotien siisteydestä omaisille, kysyvät Juha Salonen ja Tarja Jokinen Tampereen vanhusneuvostosta.

7.12.2022 17:15

Ensi vuoden alussa alkaa Pirkanmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut koko maakuntaan. Tampereen kaupungin väestölle se tarkoittaa joidenkin etuuksien lakkaamista tai vähentymistä. Lain mukaan palveluiden tulee hyvinvointialueella olla yhdenvertaiset, sen joka kolkalla.

Aluehallitus on tehnyt päätöksen, jonka mukaan palvelusetelillä tuotettuja siivouspalveluita vähätuloisille vanhuksille ei järjestetä. Pirkanmaan kunnilla ei tätä palvelua ole ollut, siksi se myös Tampereella loppuu.

Lue lisää: Tällaista on työ, joka takaa ruoan ja puhtauden tuhansille Pirkanmaan lapsille: ”Näytettiin heiluvaa hammasta ja kysyttiin, jäänkö tänne nukkumaan” – ura voi viedä keittiö­apulaisesta päälliköksi

Vaikka Vanhusneuvosto ymmärtää yhdenvertaisuuden periaatteen, ei se silti voi hyväksyä tehtyä päätöstä. Tilalle tarjotaan kotitalousvähennyksen hyödyntämistä. Se ei kuitenkaan pienituloista ja pientä veroa maksavaa vanhusta auta. Siivousavun lisäksi palvelu on tarkoittanut muutaman tunnin seuranpitoa muuten ehkä yksinäisen vanhuksen arjessa. Millä tämän voisi korvata? Siirtyykö vastuu kotien siisteydestä omaisille? Pitääkö tässäkin jatkossa turvautua vapaaehtoistyöhön?

Vanhusneuvosto kiittää kuitenkin ikäihmisiäkin auttavien palvelulinjojen säilyttämisestä. Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse ottaa palvelun omaksi toiminnakseen, näin sen jatkuvuus Tampereella voidaan taata.

Joukkoliikenteen järjestämiseen on Vanhusneuvostolla yksi ehdotus: Yli 65-vuotiaiden matkakorttiin voisi suunnitella mahdollisuutta käyttää alennusta päiväajan lisäksi iltaharrastuksiin liikkumiseen, bussien ja ratikan kulkiessa nyt melko vajaina. Voisiko myös harkita yhteistyötä kulttuurilaitosten kanssa.

Jospa esimerkiksi teatteri- ja konserttilipun hintaan sisältyisi matkan kustannus? Jääkiekko-otteluihin se on jo mahdollistettu, Vanhusneuvosto esittää yhteistyön laajentamista kulttuuritoimintaan.

Juha Salonen

puheenjohtaja, Tampereen vanhusneuvosto

Tarja Jokinen

varapuheenjohtaja, Tampereen vanhusneuvosto

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut