Hain maksun alennusta hoitomaksuun – hakemus liitteineen oli yhteensä 77 sivua

Onko hoitomaksujen alentamisen hakemisesta tehty tahallaan vaikeaa, Hely Hollo.

6.12.2022 17:30

Hain maksun alennusta kaupungilta 58 euron hammashoitomaksuun. Hoitomaksuihin voi hakea alennusta, jos ne vaarantavat ihmisen toimeentuloa. Esimerkiksi jos maksu aiheuttaisi ihmiselle toimeentulotuen tarpeen, maksun alentaminen tai poistaminen on ensisijaista. Maksualennuksen hakemisesta on kuitenkin tehty niin vaikeaa, että moni jättää sen tekemättä.

Minulla hakemus liitteineen oli yhteensä 77 sivua. Liitteiksi vaaditaan muun muassa vuokrasopimusta, kotivakuutuksen vakuutuskirjaa, kaikkien talouden jäsenten tiliotteita viimeisen kolmen kuukauden ajalta ja esitäytettyä veroilmoitusta – myös puolisolta. Hakemusta ei voi tehdä sähköisesti vaan kaikki on tulostettava ja joko vietävä itse Hatanpäälle tai postitettava.

Lue lisää: Syöpäpotilaiden tekemien avustushakemusten määrä räjähtänyt kymmenessä vuodessa – syöpä voi jopa kaataa perheen talouden

Lue lisää: Ruokapankin jonot pitenevät Tampereella jatkuvasti, kysyntään on jo vaikea vastata: ”Aika toivottomalta tilanne välillä tuntuu”

Hakemuksen ja liitteiden tulostaminen kirjastossa olisi maksanut 23,10 euroa. Jos se olisi täytynyt postittaa perille, olisi hintaa tullut vielä 8,40 sillä paketille tulee painoa yli 300 grammaa tavalliselle tulostuspaperille tulostettuna. Pakettina lähetettäessä hintaa olisi tullut tosin vain 5,90. Jos postittamisen sijaan hakemuksen vie itse perille ja käyttää julkista liikennettä, hintaa tulee 2,10 euroa.

Kaikkia liitteitä kokoon kerätessäni mietin, miten hakemuksen tekemisestä selviäisi ihminen, jonka voimavarat ovat vähissä. Miten siitä selviäisi ihminen, jolla ei ole verkkopankkitunnuksia, pitkäaikaissairas, jonka on vaikea liikkua kotoaan tai vaikeasti masentunut, jolle yhden pyydetyn liitteen hankkiminen voi olla koko päivän työ.

En voi olla ajattelematta, että hakemisesta on voitu tehdä näin vaikeaa vain siksi, että hakijat ovat köyhiä. Kukaan järjestelmää suunnitellut ei ole sitä luultavasti joutunut käyttämään. Toivon todella, että hyvinvointialue tarttuu toimeen ja tekee hakemisesta helpompaa. Ymmärrän, että ihmisten tuloista ja menoista tarvitaan selvitys, mutta sille, miksi hakemusvoi tehdä vain paperisena, en keksi perusteita vuonna 2022.

Hely Hollo

Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut