Menestyvät kaupungit ovat maakunnille tärkeitä vetureita – Suomi tarvitsee kaupunkipolitiikkaa

Tarvitsemme enemmän kaupunkipolitiikkaa, emme vähemmän, kirjoittavat Jaakko Stenhäll ja Iiris Suomela.

6.12.2022 17:00

Suomalainen kaupunkipolitiikka on joutunut viime aikoina puolustuskannalle. Esimerkiksi keskustan ministeritasolta on väläytelty, että nykyinen suurten kaupunkien kanssa toteutettu MAL-järjestelmä pitäisi “räjäyttää” ja korvata erilaisilla vapaaehtoisilla asuntopoliittisilla sopimuksilla – joita suurten kaupunkiseutujen lisäksi voitaisiin tehdä kaikkien kuntien kanssa.

Maankäyttöä, asumista ja kestävää liikennettä ohjaava MAL-sopimus ei ole täydellinen, mutta se on kuitenkin paras ja ainoa väline jolla valtio nykyisin tukee kaupunkipolitiikkaa ja kaupunkien kestävää kehitystä. Tuntuukin oudolta, että eräille tahoille tämä pienikin kädenojennus kaupunkien suuntaan vaikuttaa olevan liikaa. Samalla nimittäin unohdetaan menestyvien kaupunkien olevan myös maakunnille tärkeitä vetureita. Keskuskaupungit ovat niitä paikkoja, jonne eri puolilta maakuntiin tullaan niin töihin, asioimaan kuin viihtymäänkin.

Kulttuuri- ja elämyskaupunki Tampere on tästä hyvä esimerkki.

Lue lisää: Voiko turkulainen rakastaa Tamperetta?

Lue lisää: Nämä 40 kuvaa kertovat, miten ikimuistoinen oli Nokia-areenan ensimmäinen vuosi – Kerro Aamulehdelle, mitä sinä siitä ajattelet

Lue lisää: Aamulehti näytti ison kattauksen Kirjafestareiden keskusteluja suorana – katso tallenteet kahden salin ohjelmasta tästä

Kaupunkien hyvää menestystä ja kykyä selviytyä kaikista tilanteista ei pidä kuitenkaan ottaa annettuna. Kun haluamme tehdä samaan aikaan menestyviä, kestäviä ja vehreitä kaupunkeja, on valtion osallistumiselle joukkoliikenteen vaatimiin investointeihin, luonnon monimuotoisuuden tukemiseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen todellinen tarve.

Tässä kaupungit eivät pärjää yksin. Talouden epävarmuus, ja vaikkapa heilahdukset asuntomarkkinoilla, osuvat nimenomaan kaupunkeihin, joissa investoidaan ja joiden talous nojaa monelta osin palvelualojen työpaikkoihin. Tamperekaan ei ole immuuni epävarmojen aikojen heilahteluille, kuten monta kertaa historiastamme olemme saaneet huomata.

Tulevina vuosina tulemmekin tarvitsemaan ennemmin kaupunkipolitiikan vahvistamista kuin heikentämistä. Hyvä askel tässä olisi nykyisten maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimusten vahvistaminen niin, että maankäytön ja liikenteen yhteensovittamista mietittäisiin entistä enemmän viihtyisyyden ja luonnon näkökulmasta. Kasvuakin kaupunkiseuduilla jatkossakin varmasti tarvitaan, mutta tässä tarvitaan samalla uutta otetta, jossa ilmastonmuutoksen ohella myös kaupunkiluonto ja viihtyisä ympäristö otetaan entistä paremmin huomioon. Tässä ei olla täysin onnistuttu.

Onkin selvää, että tulevina vuosina kaupunkiseudut joutuvat miettimään ilmaston ja luonnon asettamia rajoja ja toisaalta ihmisten kaipaamaa kaupunkiluontoa yhä enemmän. Tämän vastinparina valtiolta tulisi kaupunkiseuduille nykyistä enemmän tukea niin vehreämpien kaupunkien rakentamiseen kuin joukkoliikenteen rahoitukseen.

Jatkossakin on niin, että koko Suomen menestys tulee tarvitsemaan kaupunkeja. Kun haluamme panostaa entistä enemmän koulutukseen ja osaamiseen, syntyvät nämä työpaikat jatkossakin kaupunkiseuduille. Ja nimenomaan näille samoille kaupunkiseuduille yhä useammat nuoret haluavat muuttaa ja rakentamaan tulevaisuuttaan. Se kannattaa tehdä kestävästi, ja antamalla halukkaille tähän mahdollisuus.

Tässä kaupungit tekevät varmasti osansa, mutta valtiota tarvitaan kantamaan vastuunsa myös.

Iiris Suomela

kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu (vihr.), Tampere

Jaakko Stenhäll

kaupunginhallituksen jäsen, kaupunginvaltuutettu (vihr.), Tampere

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut