Suomessa koulutetut kiinalaiset palaavat Kiinaan ja muut aasialaiset kertovat muuttavansa Arabimaihin – väitöskirjatutkija kritisoi englanninkielistä opetusta

Miksi meillä menee usein hyväkin ajatus päin mäntyä, kysyy Juha Karvonen.

6.12.2022 17:15

Alkaneen vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä suomalaiset yliopistot ryhtyivät muuttamaan opetustaan englanninkieliseksi tarkoituksena saada opiskelijoita ja tutkijoita läntisistä englanninkielisistä maista. Toisin kävi. Väkeä alkoi virrata Suomeen vastakkaiselta suunnalta eli Venäjältä, Aasiasta, Intiasta ja Kiinasta.

Siinä ei sinänsä mitään moitittavaa, mutta monissa lähes täysin englanninkielisiksi muuttuneissa tiedekunnissa suomea ei opita kiitosta enempää, jolloin Suomessa koulutetuille huippuosaajille ei löydy työpaikkaa.

Täydellistä suomea ei tarvitse osata. Työtehtäviin ja kaupassa asiointiin tarvittava suomen kielen taito riittäisi.

Nyt meillä koulutetut kiinalaiset palaavat Kiinaan ja muut aasialaiset kertovat muuttavansa Arabimaihin, joissa maksetaan kolminkertaista palkkaa Suomeen verrattuna.

Suomen yliopistoissa opiskelu on monille käytännössä lähes maksutonta, mutta muualla lukukausimaksut voivat vaihdella 4000 – 10 000 euroon. Se menee Suomessa suomalaisen veronmaksajan piikkiin.

Miksi meillä menee liian usein hyväkin ajatus päin mäntyä? Yksi keino ilmaisen opiskelun vastikkeeksi olisi sitoumus työskennellä valmistumisen jälkeen Suomessa tietty aika. Se motivoisi opiskelemaan suomen kieltä ja edistäisi Suomeen jäämistä pysyvästi.

Juha Karvonen

Tampere, väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut