Suomen laki ei tunne häpeärangaistusta, jollaista kaupunginvaltuutettu ehdottaa

Ajaako häpeärangaistusta ehdottanut Antti Moisander perustuslain muuttamista, kysyy Vesa Alhoniemi.

28.11.2022 19:00

Kaupunginvaltuutettu Antti Moisander (ps.) ottaa mielipidetekstissään (AL 26.11.) esiin katuryöstöt ja on aivan oikeassa siinä, että poliisin ehdotus välttää yksin liikkumista pimeällä ei luo turvallisuutta.

Lue lisää: Kaupunginvaltuutettu ehdottaa: katuryöstöstä kiinni jääneen kuva julki

Moisander kehottaa julkistamaan rikokseen syyllistyneen henkilön kuvan julki ja lisää tekstin lopussa, että ”katuryöstöstä kiinni jääneen henkilön kuva tulisi poliisin toimesta julkistaa häpeärangaistuksen ominaisuudessa”. Moisanderilta jää huomioimatta, että Suomessa epäilty on syytön kunnes toisin todistetaan ja tuomionsa kärsinyt on vapaa tekemästään rikoksesta.

Eikö valtuutettu tiedä, että Suomen poliisi tutkii rikoksia ja toteuttaa vain sakkorangaistuksia? Onko unohtunut, että Suomen laki ei tunne Moisanderin vaatimaa häpeärangaistusta?

Ajaako Moisander perustuslain muuttamista? Perussuomalaisten puheissa on ollut ennenkin viehtymystä perustuslain muutosta vaativiin lakimuutoksiin.

Laura Huhtasaari tarjosi Suomeen Yhdysvalloista kopattua seksirikollisten julkista rekisteröintiä Suomi-areenassa 2015, vaikka kokeilu Yhdysvalloissa ei vähentänyt mahdollisuutta joutua seksirikoksen uhriksi. Huhtasaaren ehdotuksen rikoksen tuomiona olisi toiminut Moisanderinkin ehdottama häpeärangaistus, jonka kirjaaminen Suomen lakiin tarvitsisi perustuslain muutoksen ensin.

Eduskunta suunnittelee lait ja se on hyvä muistaa, kun eduskuntavaalien äänestys alkaa neljän kuukauden kuluttua.

Vesa Alhoniemi

Tampere

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut