Kirkko näyttää kuluvan akateemisesti koulutetuille ja vauraille – köyhiä ja kipeitä ei kirkollisvaaleissa näkynyt

Mitähän Martti Luther sanoisi ja tekisi, jos eläisi tänään, pohtii Kari Itkonen mielipidekirjoituksessaan.

26.11.2022 19:00

Kenen kirkko on? Seurakuntavaalien perusteella kirkko on akateemisesti koulutettujen, vauraiden ihmisten, eliitin kirkko.

Äänestysprosentti Tampereella oli 8,6. Ehdokkaana olleet ja valituksi tulleet ovat silmiinpistävästi koulutukseltaan ja titteleiltään materiaalisesti hyväosaisia. Lähes kaikki valitut ovat opettajia, lääkäreitä, diplomi-insinöörejä, maistereita ja vastaavia tutkintoja suorittaneita. Ei ole joukossa yhtään siivoojaa, rakennustyöntekijää, työläistä tai ”köyhää ja kipeää”.

Lue lisää: Kaikkien kirkko -ryhmä nosti selvästi paikkamääräänsä Tampereen kirkko­valtuustoon, kärkiteemana tasa-arvoinen avioliitto – näin äänestettiin

Valtaapitävät sanovat, että hallintoelimet ovat vain yksi osa kirkon laajaa toimintaa. Se on totta, mutta mainittu eliitti päättää rahoista, viroista, työntekijöistä ja toimintojen painopisteistä. Lopputulos on, että ”Lasarus odottelee, josko jokin murunen putoaisi rikkaan miehen pöydältä”.

Onko kirkosta eroaminen ja seurakuntalaisten passiivisuus osaltaan seurausta hengellisen eliitin ja kansan välisestä kuilusta?

Käykö korkeakirkolliset, puhdasoppiset, eliittiryhmät keskenään uuvuttavaa väittelyä parisuhdelaista, naisten asemasta kirkossa ja oikeaoppisuudesta, kun kansa samaan aikaan ahdistuksessaan, yksinäisyydessään; irrallisuudesta ja elämän tarkoituksen puutteesta kärsien, kaipaa armoa, uskoa, toivoa, rakkautta, tukea ja seurakuntayhteyttä, Jeesuksen esimerkin ja julistuksen mukaisesti. Valitettavasti ensikiven heittäjiä taitaa vain olla ihan jonoksi asti.

Monet ehkä kuvittelevat olevansa Jeesuksen tiellä ja ovatkin, Jeesuksen sanoman toteutumisen tiellä.

Mitähän Martti Luther sanoisi ja tekisi, jos eläisi tänään?

Kari Itkonen

seurakunta-aktiivi, Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut