Kaupunginvaltuutettu ehdottaa: katuryöstöstä kiinni jääneen kuva julki

Tampereen perussuomalaisten aloitteesta keskustan kameravalvontaa tullaan lisäämään, kirjoittaa valtuutettu Antti Moisander.

25.11.2022 19:15

Tampereella on syksyn aikana ilmennyt jo yli 20 nuorten tekemää katuryöstöä tai ryöstön yritystä.

Rikoskomisario Markus Antila Sisä-Suomen ennalta estävän toiminnan yksiköstä ohjeistaa, ettei tamperelaisten kannata kulkea yksin pimeällä.

Lue lisää: Tällaisia ovat Tampereen katuryöstöt: jalasta viety arvokkaita kenkiä ja päästä kalliita lippalakkeja, uhreille jopa pysyviä vammoja

Lue lisää: Tampereen katuryöstöistä epäiltynä 15 miestä – nuorimmat kiinniotetut alle 15-vuotiaita

Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen puolestaan toteaa, ettei Suomessa ole yhtään katujengin määritelmää täyttävää ryhmää. Oli määritelmä mikä hyvänsä, yhdistää tapauksia tekijöiden nuori ikä, väkivallan käyttö tai sillä uhkailu, sekä useissa tapauksissa myös sumutteen tai teräaseen hyödyntäminen rikoksessa.

Kuulostaa varsin huolestuttavalta, jos poliisiviranomaisen paras ohjeistus välttyä väkivaltaiselta ryöstöltä on välttää yksin liikkumista. Viranomaisilta olisi nyt ennemminkin odotettavissa toimia, jolla teot saadaan loppumaan, rajoittamatta kaupunkilaisten tavanomaista elämää.

Tampereen perussuomalaisten aloitteesta keskustan kameravalvontaa tullaan lisäämään. Perussuomalainen puolue esittää myös rikosoikeudellisen vastuun ikärajan laskemista 14 vuoteen. Tässä pari toimenpidettä, jolla etenkin nuorten parissa kasvavaan rikollisuuteen voidaan puuttua.

Tampereen kaupunki osti kesällä 2015 poliisilta lisäpartion rauhoittamaan Keskustoria.

Poliisihallitus ei kuitenkaan myöhemmin hyväksynyt tätä sopimusta, eikä kaupunki voinut maksaa poliisien palkkoja. Mikäli kunta on halukas ja kykenevä maksamaan poliisille lisäpartioinnista, tulisi tämä myös mahdollistaa. Rahoittavan tahon ei tule olla este poliisin toiminnan lisäämiselle.

Osasyyksi nykyiselle ryöstöilmiölle on vihjailtu niin sanotun roadman-kulttuurin ihannointia, eli rikollisella elämäntavalla rikastumista.

Mikäli huomio on se, mitä katuryöstäjät haluavat, annetaan sitä heille. Katuryöstöstä kiinni jääneen henkilön kuva tulisi poliisin toimesta julkistaa häpeärangaistuksen ominaisuudessa. Näin kansalaiset voisivat varautua jatkossa, kun ryöstäjä pääsee jälleen vapaalle jalalle ja ryöstäjä puolestaan saisi kaipaamaansa mainetta ja kunniaa.

Antti Moisander

kaupunginvaltuutettu (ps.), Tampere

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut