Tampereen valtuustolla olisi varaa tinkiä palkkiotasostaan ja näyttää esimerkkiä – Esityksemme sai täystyrmäyksen

Kun budjetti ja vastuut puolittuvat, miten käy kuntapoliitikkojen palkkioiden, kysyvät Joakim Vigelius ja Veikko Vallin.

24.11. 17:30

Suomessa eletään muutosten aikaa. Ukrainan sota, energiakriisi ja julkisen talouden alijäämä huolettavat. Myös ajan suurin hallinnollinen muutos toteutuu vuodenvaihteessa, kun sote-palvelut ja pelastustoimi siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille. Kunnille se tarkoittaa budjetin ja siten myös vastuiden puolittumista.

Kun budjetti ja vastuut puolittuvat, miten käy kuntapoliitikkojen palkkioiden? Poliitikot tuntien ei mitenkään.

Palkkiot säilyvät ennallaan eikä valtuutettujen määrän vähentämistäkään suunnitella. Uusi aluetaso toi paisuneen kuntakoneiston rinnalle uudet aluevaalit, uudet aluepoliitikot, uudet kokoukset korkeine palkkioineen sekä uudet puolueille keplotellut ’’demokratiarahat’’. Lisää poliitikkoja, lisää piilopuoluetukia, lisää hallintoa.

Kehitys on päinvastaista suomalaisten toivomaan nähden. Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuoreessa tutkimuksessa kaksi kolmesta suomalaisesta tahtoi julkista taloutta tasapainotettavan. Yhtä moni turvautuisi menoleikkauksiin. Mieluisimmiksi leikkauskohteikseen suomalaiset nimesivät nimenomaan poliitikot, puolueet ja hallinnon. Niistä leikkaisi yli kolme neljästä suomalaisesta.

Lue lisää: Yllättävässä kohdassa esiin nostetuista kokouspalkkioista kipakka keskustelu Tampereen valtuustossa – Esitykselle täystyrmäys

Mutta Tampereella saavutetuista eduista ei luovuta. Sitä todistettiin viimeisimmässä kaupunginvaltuuston kokouksessa, jossa käsiteltiin kuntapäättäjien palkkioiden alentamista ja sitä koskenutta valtuustoaloitetta. Alentamista perustelimme niin kuntatalouden kriisin, kuntien tehtävien vähentymisen kuin kuntien välisen palkkiovertailunkin pohjalta.

Tampereen valtuustolla olisi aidosti varaa tinkiä palkkiotasostaan ja näyttää esimerkkiä muille.

Valtuustossa esityksemme palkkioiden alentamisesta sai täystyrmäyksen. Sdp:n valtuutetut syyttivät esitystä palkkioiden alentamisesta paitsi väärin esille tuoduksi, myös ’’populismiksi’’ ja ’’eduskuntavaaleja varten kampanjoinniksi’’. Ajatuskin heikennyksestä saavutettuihin etuihin sai vasemmiston valtuutetut hermostumaan. Talouspuolue kokoomus taas oli hiirenhiljaa.

Taloudellisesti vaikeina aikoina poliitikot kyllä puhuvat julkisen talouden sopeutuksista, mutta kun leikkaukset kohdistuisivatkin heidän omiin saavutettuihin etuihinsa, muuttuu ääni kellossa.

Joakim Vigelius

kaupunginvaltuutettu (ps.), Tampere

Veikko Vallin

kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu (ps.), Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut