Sähkön hinnalla keinotellaan raa’alla tavalla – Tukirahat valuvat energiayhtiöiden taskuun

Suomessa ja EU:ssa on saatava aikaiseksi poliittisia päätöksiä, jotta maat voisivat hoitaa energiatalouttaan itsenäisemmin.

22.11. 17:33

Nyt lopetettu sähkön ja muun energian tuonti Venäjältä on vastannut karkeasti korkeintaan 10 prosenttia Suomen sähkön ja energian tarpeesta. Tarve olisi korvattavissa tuonnilla muun muassa Norjasta ja Ruotsista.

Tästä suhteellisen pienestä vajeesta huolimatta sähköyhtiöiden kansainvälisestä Nord Pool -sähköpörssistä ostama sähkö myydään kuluttajalle jopa kymmenkertaiseen hintaan aikaisempaan verrattuna. Sähkön tuotantokustannukset ovat pysyneet suurin piirtein ennallaan. Kyllä tässä jokin mättää.

On kysyttävä, ketkä todellisuudessa vastaavat kantaverkkoyhtiöiden omistamasta Nord Pool -sähköpörssistä ja sen sähköyhtiöille runsaasti voittoja tuottavasta keinottelusta?

Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden säikäyttämänä Saksassa tehtiin aikanaan päätös, lähinnä vihreiden painostuksesta, että sähkön tarpeen tyydyttämiseksi ei tehdä uusia ydinvoimaloita ja vanhoistakin luovutaan. Tämä on väistämättä johtanut Saksan riippuvuuteen kaasun tuonnista Venäjältä.

EU ei ole ollut tätä asiaa päättämässä eikä näin ollen ole suoraan vastuussa asiasta. Nyt Venäjän toimien vuoksi kaasun kulku Saksaan ja muualle länteen on tyrehtynyt, ja energialaskua joutuvat maksamaan sähköpörssin välityksellä muun muassa suomalaiset.

Sähköpörssi näyttää sitouttaneen monien maiden sähköyhtiöt erikoiseen kaupankäyntiin, johon EU:n poliittiset päätökset eivät oikein pure. Sähköpörssi Nord Poolin kotipaikka on Norja, ja osa sähköpörssin omistajista ja toimijoista, kuten Norja ja Englanti, eivät kuulu Euroopan Unioniin.

Korkeista sähkön hinnoista aiheutuneita kuluja pyritään kompensoimaan kuluttajille valtion tai EU:n avustuksilla eli verorahoilla. Kun sähkön käyttö on välttämätöntä, kulutus jatkuu apurahojen turvin. Nämä rahat valuvat loppujen lopuksi keinottelevien sähkö- ja verkkoyhtiöiden taskuun. Avustuksia jakavat poliitikot pyrkivät tässä keräämään poliittisia pisteitä.

Olisi aika saada aikaan Suomessa ja EU:ssa poliittisia päätöksiä, jotta muun muassa Suomi voisi hoitaa energiatalouttaan itsenäisemmin. Näin suomalaisten sähkö- ja verkkoyhtiöiden ei tarvitsisi osallistua nykyisen kaltaisen sähköpörssin kautta kansainväliseen raakaan keinotteluun, mikä nostaa markkinoilla sähkön hintaa kohtuuttomasti ja missä yrittämisen vapaus ja yrittäjän moraali ovat vääristyneet.

Sähkö on erilainen kulutushyödyke verrattuna esimerkiksi leipään ja vaatteisiin, joten sen kauppaan tulee soveltaa hieman erilaisia ja siihen paremmin soveltuvia sääntöjä.

Suomi tulee saadaan nopeasti hallitun omavaraiseksi ja muista riippumattomaksi sähköenergian suhteen. Verkkoyhtiöiden monopoliasemaa on säädeltävä valtion toimesta kuluttajaystävällisemmäksi.

Jäävätkö Suomi ja EU sähköpörssiasiassa yhtä voimattomiksi kuin kesä- ja talviajan lopettamisessa?

Pekka Mattelmäki

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut