Sähkön ryöstöhinnat pitää saada alas vaikka poikkeuslailla

18.11. 19:28

Sähkön käyttö on oleellinen osa kotitalouksien toimintaa. Pahin tilanne on niillä, joiden koti lämpenee pelkästään sähköllä. Jos sähkölasku nousee esimerkiksi viisinkertaiseksi, kuinka talous kestää?

Osalle sähkölaskun moninkertaistuminen on jo karmeaa todellisuutta. Lopuille se valkenee, kun vanha määräaikainen sopimus päättyy.

Osa kotitalouksista ei yksinkertaisesti kestä sähköpörssin mukaista sähkön hinnoittelua. Samaan aikaan sähköntuottajien sallitaan tehdä hyvää tulosta ylihinnoitellulla sähköllä. Odotellaan muka, mitä EU joskus päättää sähkön hinnoittelusta – jos päättää koskaan mitään. Siihen mennessä on maassamme tapahtunut jo katastrofi.

Nyt on hallituksen puututtava heti ongelmaan tavalla tai toisella, vaikka väliaikaisella poikkeuslailla. Tuottajien myymän sähkön hinta tulee määritellä sen perusteella, paljonko sen tuottaminen maksa. Tähän lisätään kohtuullinen voitto.

Muuten tilanne räjähtää käsiin. Jos kotitaloudet eivät pysty suoriutumaan sähkölaskuista, edessä on velkakierre ja 1990-luvun pankkikriisin tapaan asunnoista lähtö. Se tietää räjähdysmäistä kasvua kustannuksille sosiaali- ja terveydenhoidossa sekä järjestyksenvalvonnassa. Pahimmassa tapauksessa seuraa yhteiskuntajärjestyksen järkkyminen.

Raimo Lievonen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut