Jouduin työttömäksi ja olisin joutunut ottamaan pikavippejä ilman vanhempia, joilta lainata – Sosiaalituilla eläminen ei ole herkkua

Olen lopen kyllästynyt siihen, että väitetään kaikkien työttömien olevan laiskureita.

19.11. 19:00

Haluammeko todellakin hallituksen, joka johtaisi leikkauspolitiikallaan mitä todennäköisimmin talouden taantumaan?

Miksi leikkauspolitiikkaa väläytellään jatkuvasti, vaikka se on toistamiseen todettu toimimattomaksi, jopa vaaralliseksi? Tämän toteaa muun muassa Mark Blyth kirjassaan Talouskuri – Vaarallisen opin historia. Miksi neljäsosa äänioikeutetuista on halukas äänestämään puoluetta, joka tätä leikkauspolitiikkaa ajaa ja haluaa näin entisestään kurjistaa jo kurjassa asemassa olevien oloja?

Jouduin alkuvuodesta tahtomattani olemaan työttömänä, ja voin sanoa, että työmarkkinatuella ja toimeentulotuella ei todellakaan tule toimeen. Jos minulla ei olisi vanhempia, joilta lainata, olisin joutunut todennäköisesti turvautumaan pikavippeihin, vaikka en edes elä mitenkään kohtuuttomasti tai ylellisesti. Mihinkään ylimääräiseen ei ole varaa.

Jos olisin jostakin sattuman oikusta rikas, haluaisin että kaikilla olisi mahdollisuus elää hyvää elämää ja tulla toimeen. En haluaisi rikkaita entistä rikkaammaksi ja köyhiä entistä köyhemmäksi. En sano tätä jostakin haihattelevasta idealistisesta positiosta, vaan olen rehellisesti tätä mieltä. Miksi pitää piinata ja ruoskia ihmisiä, jotka eivät suinkaan ole kaikki asemassaan vapaaehtoisesti?

Myytti sosiaalituilla loisivista vapaamatkustajista pitää paikkansa varmaan jonkin yhden prosentin kohdalla sosiaalituilla elävistä. Tosiasiassa töitä ei vain ole kaikille. Ei sosiaalituilla eläminen ole mitään herkkua. Olen lopen kyllästynyt siihen, että väitetään kaikkien työttömien olevan laiskureita tai että kuvitellaan nykyistä pienempien tukien auttavan työn saamisessa. Se ei vain yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Täytyy ottaa huomioon myös taiteilijat, mielenterveysongelmaiset ja monet muut, jotka ovat asemassaan olosuhteiden pakosta.

Leikkauspolitiikka ja rikkaiden veronkevennykset lainarahoilla johtaisivat todennäköisesti talouden taantumaan. Siitä ovat samaa mieltä useat taloustieteilijät, joita uskoisin mieluummin kuin omaa etuaan ajattelevia poliitikkoja. He jauhavat samoja mantrojaan vuodesta toiseen vailla minkäänlaista todellisuuspohjaa.

Nykyinen vasemmistohallitus ei ole onnistunut sataprosenttisesti. Tuskin mikään hallitus voi olla mieliksi kaikille. Joka tapauksessa sen meriitit verrattuna esimerkiksi Sipilän hallitukseen ovat kiistattomat.

Haluammeko taas samaa epäonnistunutta piinaa äänestämällä kylmäkiskoisia koneita hallitukseen? Se ei lopultakaan tuo muuta muutosta kuin eriarvoisuuden lisääntymistä ja köyhien köyhtymistä. En näe tässä mitään kovin ylevää tai tavoittelemisen arvoista. Kannattaa ajatella kaksi kertaa kenelle äänensä antaa. Onko todellakin niin, että nykyinen tilanne vaatii epäinhimillisemmän, toimimattomamman ja harvempia suosivamman vaihtoehdon?

Mikko Nenonen

Kirjailija, Tampere

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut