Perusteet alakohtaiselle sopimiselle ovat olemassa – työnantajat eivät näytä kykenevän siihen

Käytännön tasolla on vain yksi ongelma: työnantajat eivät kykene tai halua tehdä aitoja alakohtaisia sopimuksia, kirjoittaa Kalle Kiili Insinööriliitosta.

16.11. 17:00

Keskitetyt palkkaratkaisut jäivät historiaan noin viisi vuotta sitten. Elinkeinoelämän keskusliitto teki vuonna 2016 sääntömuutoksen, jolla haki dynaamisuutta työmarkkinoille. Heidän tiedotteensa otsikon mukaisesti: ”EK luopuu keskusjärjestösopimuksista, sopiminen jatkuu liittojen toimesta”.

Ratkaisu oli sinällään ymmärrettävä ja perusteet alakohtaiselle sopimiselle ovat yhä olemassa. Käytännön tasolla on vain yksi ongelma: työnantajat eivät kykene tai halua tehdä aitoja alakohtaisia sopimuksia.

Tuorein esimerkki on Kaupan liitto, joka jäi odottamaan teknologiateollisuuteen ja kemianteollisuuteen syntyviä palkkaratkaisuja.

Joko työnantajajärjestöt eivät tienneet mitä halusivat, tai sitten he kuvittelivat hajauttamisen heikentävän työntekijöiden järjestäytymistä niin, että sopiminen voidaan tulevaisuudessa korvata sanelulla tai lainsäädännöllä.

Ainakin ylempien toimihenkilöiden edunvalvontaan sopimusjärjestelmän pirstaloiminen vaikuttanee pitkällä aikajänteellä positiivisesti. Useita hyviä työpaikkakohtaisia työehtosopimuksia on jo syntynyt. Ja kun sopiminen menee lähelle työntekijää, myös järjestäytyminen kehittyy positiivisesti.

Nyt olisi työnantajajärjestöjen aika näyttää, miten ennakkoluulottomasti alakohtaisia sopimuksia voidaan tehdä. Toistaiseksi olemme nurinkurisessa tilanteessa, jossa keskitettyä palkkaratkaisua ei ole, vaan työnantajat koordinoivat kymmeniä pöytiä pyrkimään samaan lopputulokseen.

Eipä taida lähihistoriasta löytyä toista työmarkkinauudistusta, joka olisi yhtä lailla lean-toimintamallien vastainen. (Lean-mallin tavoitteena on turhien ja tuottamattomien toimintojen poistaminen).

Kalle Kiili

kenttä- ja kehityspäällikkö, Insinööriliitto IL ry

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut