Vammaispalvelulaki ei saa heikentää vammaisten asemaa – esityksessä on uusia asiakasmaksuja, joita ei voi hyväksyä

Vammaisuudesta aiheutuvista välttämättömistä palveluista ei saa periä asiakasmaksuja, kirjoittavat Susanna Hintsala ja Pekka Kettunen Kehitysvammaliitosta.

14.11. 17:15

Vammaispalvelulakiesitys on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Laki toisi uusia asiakasmaksuja, joita ei voi hyväksyä. Vammaisuudesta aiheutuvien välttämättömien palveluiden ja niihin liittyvien kuljetusten tulee säilyä maksuttomina.

Kohtuuttomia asiakasmaksuja olisi tulossa esimerkiksi vammaisen lapsen asumiseen kodin ulkopuolella. Maksut voivat johtaa tilanteisiin, joissa vanhemmat yrittävät selvitä lapsen hoidosta omin voimin, vaikka ovat siihen liian uupuneita – mikä ei ole lapsen eikä perheen etu.

Myöskään koulun aamu- ja iltapäivätoimintaa ei pitäisi muuttaa vammaiselle lapselle maksulliseksi. Siinä missä useimmat muut koululaiset tarvitsevat aamu- ja iltapäivätoimintaa vain ensimmäiset kaksi kouluvuotta, monelle vammaiselle lapselle se on välttämätöntä vähintään koko alakoulun ajan. Vaihtoehdoksi voi tulla, että toinen vanhemmista jää pois töistä.

Uusia asiakasmaksuja on tulossa myös esimerkiksi työ- ja päivätoimintaan liittyviin matkoihin. Suurin osa kehitysvammaisista ihmisistä on hyvin pienituloisia. Pienetkin korotukset maksuihin merkitsevät heille merkittävää heikennystä toimeentuloon ja vaarantavat osallistumisen koko palveluun.

Lisäksi Kehitysvammaliitossa pidämme merkittävänä puutteena, että työtoiminta ollaan jättämässä kokonaan vammaispalvelulain ulkopuolelle. Tämä voi johtaa siihen, että kehitysvammaiset nuoret jäävät koteihin ilman mielekästä tekemistä.

Mielestämme lakia ei pidä hyväksyä ennen kuin välttämättömät korjaukset on tehty. Uusi vammaispalvelulaki ei saa heikentää vammaisten ihmisten ja heidän perheidensä asemaa.

Susanna Hintsala

toiminnanjohtaja, Kehitysvammaliitto

Pekka Kettunen

hallituksen puheenjohtaja, Kehitysvammaliitto

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut