Koulutuksen lähtökohtana on harhakuva itseohjautuvasta opintojaan määrätietoisesti suunnittelevasta 16-vuotiaasta

Rahoitusleikkaukset näkyvät ammatillisen koulutuksen laadussa, kirjoittaa kolme OAJ-läistä.

12.11. 17:00

Kauppakamarin tekemän kyselyn mukaan osa yrityksistä kokee, että vastavalmistuneiden osaaminen on heikentynyt viime vuosista ja että se ei kohtaa yritysten tarpeita.

Lue lisää: Pirkanmaalaisista yrityksistä noin puolet kokee ettei vastavalmistuneiden osaaminen vastaa työelämän vaatimuksiin – ”Luvut eivät ole kauhean suuri yllätys”

Miten voimme varmistaa, että ammatillisen koulutuksen ketju tuottaa riittävästi ammattiosaajia ja asiantuntijoita työelämän tarpeisiin?

Koko ammatillinen koulutus on yhteiskunnan peruskallio. Konsultointiyritys MDI:n selvityksen mukaan juuri ammatillisesta koulutuksesta ja ammattikorkeakouluista valmistuneet jäävät herkemmin koulutusalueille työvoimaksi. Nämä oppilaitokset ennakoivat osaamistarpeita yhdessä alueen työelämän kanssa.

Koko ammatillisen koulutuksen rahoituksen tulee vastata yhteiskunnan sille asettamia odotuksia ja tavoitteita. Viime vuosina tehdyt rahoitusleikkaukset näkyvät koulutuksen laadussa ja perustuvat tehokkuusajatteluun – vähemmällä enemmän. Ammattikorkeakouluissa opettajien määrät ovat pienentyneet ja samaan aikaan opiskelijoiden määrät ovat kasvaneet. Ammatillisen koulutuksen järjestäjille rahoitusta on pystytty tällä hallituskaudella korjaamaan mutta ei riittävästi vuoden 2011 jälkeen, esimerkiksi vuoden 2018 reformin yhteydessä tapahtuneisiin leikkauksiin nähden

Nykyisin koulutuksen lähtökohtana on harhakuva itseohjautuvasta opintojaan määrätietoisesti suunnittelevasta 16-vuotiaasta ammatillisesta opiskelijasta. Opiskelijan kohtaamista ja opetusta on kasvatettava, jotta koko ammatillisen koulutuksen kenttä voi tuottaa työelämän tarvitsemia osaajia. Lähiopetuksen riittävä määrä molemmilla koulutusasteilla näkyy valmistuneiden vahvempana osaamisena työmarkkinoilla.

Työelämän ja oppilaitosten välistä vuoropuhelua tulee lisätä. Opettajia on oltava riittävästi ja heidän osaamisensa päivittämisestä on huolehdittava täydennyskoulutuksin ja työelämäjaksoin.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ jakaa Kauppakamarin nostaman huolen ja yhteisen tilannekuvan luominen asiassa on keskeistä Suomen menestymisen kannalta. Siksi tulevan eduskunnan on otettava tosissaan huoli Suomen tulevaisuudesta. Tulevaisuudenkestävä Suomi tehdään ammatillisella koulutuksella.

Lauri Hietalahti

lehtori, TAMK, OAJ:n II varapuheenjohtaja

Eira Bani

erityisasiantuntija, OAJ

Hannele Louhelainen

erityisasiantuntija, OAJ

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut