Pahimmillaan pelastustiet jääneet ilman valvontaa – viranomainen ei voi kohdistaa pysäköinninvalvontaa yksityisalueelle ilman alueen haltijan tai omistajan lupaa

Pelastusteiden valvonnasta huolehtiminen on tärkeää, kirjoittaa Sami Hurinkin Tampereen kaupungilta.

11.11. 17:00

Nimimerkki Kuppi nurin (AL 10.11.) nosti esille huolensa pelastusteille pysäköinnistä Hervantajärven alueella. Pelastuslaki on asiassa yksiselitteinen eikä sen mukaan pelastustielle saa pysäköidä ajoneuvoja. Ensisijainen vastuu asiassa on kuljettajalla.

Laki asettaa velvoitteen myös kiinteistön omistajalle tai haltijalle, jonka tulee huolehtia pelastusteiden esteettömyydestä.

Yksityisalueelle ei viranomainenkaan voi kohdistaa pysäköinninvalvontaa ilman alueen haltijan tai omistajan lupaa. Kiinteistöjen kulkuväylien yhteishallinta on osoittautunut haastavaksi tilanteessa, jossa siihen liittyvien kiinteistöjen tulisi yhdessä sopia pysäköinninvalvonnan järjestämisestä. Pahimmillaan tämä on johtanut siihen, että pelastustiet ovat jääneet vaille valvontaa asianosaisten eriävien näkemysten vuoksi.

Tositilanteessa pelastustielle pysäköidyt ajoneuvot voivat viivyttää pelastustöiden aloittamista. Siksi Pelastuslaki asettaa myös rangaistusuhan pelastusrikkomuksesta, jos pelastusteiden esteettömyydestä ei asianmukaisesti huolehdita.

Yksityiset pysäköintivalvontayritykset ovat enenevässä määrin vastanneet kiinteistöjen valvonnasta Tampereenkin alueella. Koen tämän positiivisena kehityksenä, koska sekä kunnallisen että yksityisen pysäköinninvalvonnan tavoite on yhteinen: lisätä valvottavien alueiden turvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta.

Sami Hurinki

vastaava pysäköinnintarkastaja, Tampereen kaupunki

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut