Ruoka-allerginen lapsi jää usein syrjään – koulun teemapäivän toimintapisteet voi suunnitella hauskoiksi ilman herkkuja

Ruoka-allergista lasta ei saa syrjiä, kirjoittaa Ilona Mähönen Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

10.11. 4:30

Kuvittele tilanne: Koulussa vietetään jouluista teemapäivää. Lapset kiertävät erilaisia toimintapisteitä. Yhdellä pisteellä on sekalaisia, kotoa tuotuja herkkuja. Ryhmässä on vaikeasti maitoallerginen lapsi, joka ei saa syödä edes saattaa sisältää maitoa -merkittyjä tuotteita. Allerginen lapsi laitetaan yksin erilliseen tilaan syömään riisinaksuja. Onko tämä yhdenvertaista?

Kohtaan työssäni ruoka-allergisia lapsia ja heidän lähipiiriään. Kuulen vastaavanlaisista tilanteista harmillisen usein. Lokakuussa vietettiin valtakunnallista Ruoka-allergiapäivää, jonka yhtenä teemana olivat lastensynttärit. Joskus käy niin, ettei allergista lasta kutsuta kaverisynttäreille, koska juhlien järjestäjä kokee ruoka-allergiat hankaliksi. Ruoka-allergialapsi voi joutua eriarvoiseen asemaan sekä arjessa että juhlassa.

Lue lisää: Tampereen yliopiston tutkimus: Metsän mikrobeilla rikastettu hiekkalaatikko voi parantaa lasten immuunijärjestelmää

Lapsista 5 – 8 prosentilla on jokin diagnosoitu ruoka-allergia. Oireet ovat yksilöllisiä ja välttämisen tarkkuus vaihtelee. Lievimmillään oireet ovat esimerkiksi suun kutinaa, mutta hankalimmillaan murunen tai tippa allergisoivaa ruoka-ainetta voi aiheuttaa hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion, joka vaatii välitöntä ensiapua.

Lapsen oikeuksien sopimuksessa on kirjattu, ettei lasta saa syrjiä minkään ominaisuutensa takia. Ruoka-allergia on sairaus, jota ei itse valita. Sairauden vuoksi lasta ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan.

Kuvailemissani tilanteissa on mahdollista huomioida myös ruoka-allergialapsi yhdenvertaisesti muiden kanssa. Esimerkiksi teemapäivän toimintapisteet voi suunnitella hauskoiksi ilman herkkuja. Luotan opettajien kekseliäisyyteen! Tai tarjotaan vain kaikille sopivia herkkuja. Synttäreillä vanhempien yhteistyö varmistaa turvalliset juhlat myös ruoka-allergiselle. Allergisen lapsen vanhempi vinkkaa mielellään sopivista kaupan valmistuotteista, joita juhliin voi ostaa.

Vieraiden ruoka-allergioita voi huomioida Erimenu-verkkopalvelun reseptien avulla.

Vetoan kaikkiin aikuisiin: älä syrji työssä tai vapaa-ajalla kohtaamaasi lasta hänen ruoka-allergiansa takia.

Ilona Mähönen

ruoka-allergianeuvoja ja ruoka-allergiatoiminnan asiantuntija, Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut