Opinto-ohjaaja: Opiskelijoiden tarinoissa toistuu koulun riittämättömät tavat auttaa

Lukion keinot auttaa ovat muun muassa opiskeluajan pidentäminen ja mahdollinen sairausloma, kirjoittavat opinto-ohjaaja Tanja Portaankorva ja erityisopettaja Ilona Luoto.

10.11. 4:45

Työssäni suuren lukion opinto-ohjaajana yllätyin, kuinka monenlaisten asioiden äärellä opiskelijat arjessaan ovat. Opiskelijoiden tarinoissa toistuivat kokonaisvaltainen uupuminen, voimattomuus, oman toiminnanohjauksen pulmat ja koulun riittämättömät tavat auttaa.

Suuren lukion tukikeinot uupuneiden nuorten auttamiseksi ovat opiskeluajan pidentäminen, opintojaksojen vähentäminen, ohjautuminen kuraattori- tai psykologipalveluihin tai mahdollinen sairausloma. Nopeasti havaitsin, että vain harvoin nämä keinot ovat riittäviä ja usein nuori jää varsin yksin ratkomaan rästejään.

Lue lisää: Tamperelainen opinto-ohjaaja jututti kymmeniä lukiolaisia ja tajusi, keitä uupuneet nuoret ovat – nyt hän kertoo, mistä pahoinvointi johtuu

Lue lisää: Vuosi sitten Helmi Aho ei uskonut valmistuvansa yhdeksänneltä luokalta, mutta nyt ovet aukesivat unelmien lukioon – ”Tuntui, että nyt pystyy hengittämään”

Kohtaamisten jälkeen tulin pohtineeksi, että uupunut nuori saattaisi hyötyä arjen kanssakulkijasta ja strukturoidusta sekä turvallisesta oppimisympäristöstä. Toivoin nuorille paikkaa, jonne olisi helppo tulla ja kiinnittyä osaksi vertaisryhmää. Millaisista elementeistä ja tekijöistä tällainen oppimisympäristö voisi koostua?

Näkemykseni mukaan tutut aikuiset, hyväksyvä ilmapiiri ja kodinomainen tila luovat pohjan tällaiselle uudenlaiselle oppimisympäristölle. Näin käynnistyi LUPA-lukiopajan tarina.

LUPA-lukiopaja -hanke käynnistyi 1.1.2022 Tampereen kaupungin ja Silta-Valmennusyhdistyksen yhteisenä ESR-hankkeena. Hankkeen tavoitteena on lisätä Tampereen kaupungin lukioissa opiskelevien nuorten koulutusosallisuutta ja vähentää negatiivisia keskeytyksiä erityisesti lukio-koulutuksen nivelvaiheissa. Keskeistä on vahvistaa nuoren toimintakykyä ja tukea opinnoissa etenemistä joustavasti yksilöllisen suunnitelman mukaan oppilaitoksen ulkopuolisessa ympäristössä.

Kokonaisvaltainen tuki koostuu oikea-aikaisesta ammattilaisten tuesta, vertaisryhmän tuesta, elämänhallinta- ja opiskelutaitojen vahvistamisesta. Lisäksi hankkeessa kehitetään uudenlaista erityisopetuksen ja ohjauksen työparityöskentelyn mallia, jossa rinnakkain työskentelee opinto-ohjaaja, erityisopettaja ja sosiaalialan ohjaaja. Opetusalan työntekijät ovat Tampereen kaupungin työntekijöitä, sosiaalialan ohjaaja sekä hankkeen tilat tulevat Siltavalmennusyhdistykseltä. Hankkeessa työskentelevät myös Silta-Valmennusyhdistyksen puolelta projektipäällikkö sekä suunnittelija.

Vaikka hanke on ollut käynnissä vasta puolisen vuotta, niin kohderyhmän nuoret ovat löytäneet toiminnan ja hankkeessa mukana olevilta nuorilta ja huoltajilta kerätty palaute on ollut positiivista.

Nuoret ovat kokeneet hyödyllisenä pienen ryhmän, koulun ulkopuolisen kodinomaisen ympäristön sekä toiminnanohjauksen tuen. Nuorten palautteista voi havaita, että ajan ja paikan tarjoaminen itsenäiseen opiskeluun on monille riittävä arjen tukitoimi, sillä monet opiskelijoista ovat akateemisesti lahjakkaita. Kaikessa toiminnassa huomioidaan jaksaminen, mielenterveys ja vaihtelevat voimavarat. Suorituspaineet tulevat ilmi nuorten puheessa. Kouluun meno tuntuu mahdottomalta, jos omat voimavarat ovat heikot, eikä opiskelija pysty työskentelemään täysillä koko aikaa.

Pajalla opiskelijoiden kanssa työstetään näitä haitallisia ajatusmalleja ja pyritään vahvistamaan ajatusta, että tärkeintä on aloittaa jostain ja tehdä edes vähän kuin jättää kokonaan tekemättä. Paja onkin saanut kiitosta siitä, että pajalle saa tulla silloinkin, vaikka ei pystyisi työskentelemään täysillä. Huoltajat puolestaan ovat havainneet omassa nuoressaan pajajakson jälkeen sosiaalista vahvistumista ja kiinnittymisen opintoihin.

Tanja Portaankorva

koordinoiva opinto-ohjaaja, Tammerkosken lukio, LUPA-lukiopaja

Ilona Luoto

erityisopettaja, LUPA-lukiopaja

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut