Sairaanhoitaja: Hoitotyössä ei ole kyse sarjasta erillisiä sairaanhoidollisia tehtäviä

Pirstaleista, tehtäväkeskeistä hoitotyötä ei haluta takaisin, kirjoitta Tarja Lylynperä.

24.10. 5:00

Aamulehdessä Katariina Pylsy (AL 15.10.) ottaa kantaa siihen, että hoiva-avustajien määrää täytyisi lisätä, jotta sairaanhoitajat voisivat keskittyä enemmän sairaanhoidollisiin tehtäviin.

Lue lisää: Lääkärien ja sairaanhoitajien avuksi palkattava sihteereitä ja hoiva-avustajia

Haluaisin omassa mielipiteessäni herätellä keskustelua siitä, mitkä ovat sairaanhoidollisia tehtäviä.

Hoitotyön näkökulmasta sairaanhoitajan työ koostuu hoitotoimista, jotka kuvaavat potilaan hoidon suunnittelua ja toteutusta. Hoitotoimet toteutuvat potilaan ja sairaanhoitajan välittömissä auttamis- ja ohjaustilanteissa. Toiminnan perustana ovat hoitajan tiedot ja erilaiset taidot, kuten esimerkiksi käden taidot, havainnointi- ja vuorovaikutustaidot, kyky ohjata ja neuvoa terveyden- ja sairaudenhoidossa sekä antaa psykososiaalista tukea asiakkaan, potilaan tai perheen tarpeiden mukaan. Näiden erilaisten hoitotoimien avulla hoitohenkilöstö pyrkii vastaamaan potilaan hoidon tarpeeseen.

Hoitotyössä ei siis ole kyse sarjasta erillisiä sairaanhoidollisia tehtäviä (verikokeiden ottaminen, lääkehoito tai katetrointi) vaan kyse on potilaan kokonaishoidon yksilöllisestä hallinnasta. Hoitotyön näkökulmasta sairaanhoitajan tulisi olla aidossa potilastyössä, myös perushoidon toteuttamisessa mukana, jos potilaan hoidon tarve sitä edellyttää.

Välitöntä auttamis- ja ohjaustoimintaa ei voi kokonaishoidon näkökulmasta aina ulkoistaa toisen ammattiryhmän (lähihoitaja, hoiva-avustaja) tehtäväksi.

Työnjohdollisesti potilaan hoidon tarpeen, ei työtehtävän tulisi määrittää se, millaista osaamista edellytetään häntä hoitavalta henkilöltä, jotta kokonaisvaltainen hoito olisi mahdollista. Pirstaleista, tehtäväkeskeistä hoitotyötä emme halua takaisin.

Tarja Lylynperä

sairaanhoitaja, Sastamala

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut