Nuoret tarvitsevat tiloja – Tampereella on vain kymmenen nuorisokeskusta

Nuorisokeskusten kautta pystytään reagoimaan nuorten terveyttä ja hyvinvointia vaarantaviin tekijöihin ja ennaltaehkäisemään syrjäytymistä ja muita ongelmia, kirjoittaa nuoriso-ohjaaja Teemu Illikainen.

19.10. 19:00

Tampereen nuorisopalveluissa ja nuorten tiloissa on kehittämisen tarvetta. Tampereen kaupungin ja päättäjien investoinneista nuorten tiloihin ei ole kuultu vuosiin. Herää kysymyksiä kenelle kaupunki tilaa oikein luodaan ja millaisia ongelmia nuorten tilanpuute aiheuttaa poissaolollaan? Onko Tampere todella nuorten kaupunki?

Nykytilassa Tampereella on vain 10 nuorisokeskusta, joissa työskentelee vain 41 nuoriso-ohjaajaa. Onko nämä määrät riittäviä kasvavassa kaupungissa?

Lue lisää: Tamperelaisopettaja kertoo pysäyttävästä hetkestä – Nämä yhdeksäsluokkalaisen sanat antoivat tärkeän opetuksen

Lue lisää: Kangasalalaiset nuoret kertovat ulkonäköpaineista – aikuiset voivat sortua helppoon virheeseen, joka toistuu myös somessa: ”Helppoa kommentoida ja sanoa pahasti”

Lue lisää: Murrosikäinen kertoo, ettei itsekään nauti mielialanvaihteluista – ”Emme ole tahallamme tyhmiä”

Nuorisokeskuksia on aiemmin ollut pari enemmän, mutta jostain syystä ne on ajettu alas. Neliömäärät ovat myös vähentyneet ja se trendi näyttää jatkuvan. Tällä hetkellä Tampereella nuorisokeskuksia ei olla rakentamassa lisää. Liikuntapaikkoihin kyllä investoidaan ja rakennetaan isolla rahalla, mutta nuorten tiloja ei.

Selkeitä tarpeita nuorten tiloille kyllä olisi muun muassa Vuoreksessa, Kaleva-Hakametsä alueella ja keskustan alueella. Miten Vuorekseen ei olla ollenkaan edes alun alkujaan suunniteltu nuorisokeskusta? Miksi nuorten tiloja ei pidetä merkittävänä kun suunnitellaan kaupunkia? Välttääkseen aiempia virheitä Tampereen kaupungin ja päättäjien tulisi pitää huolta, että uusia asuinalueita, kuten Hiedanranta, Viinikanlahti, ja vanhoja kehittäessä, Tesoma, Leinola-Holvasti, Vuores, Hakametsä, Tampereen tulee panostaa nuorten tiloihin.

Viime vuosina on tehty panostuksia liikuntamahdollisuuksiin, kouluvalmentajiin, liikkuvaan nuorisotyöhön ja panoksia ollaan myös lisäämässä mielenterveystyöhön. Ne ei kuitenkaan korjaa sitä ongelmaa, ettei meillä ole nuorten kohtaamispaikkoja.

Kouluvalmentajat eivät nimittäin työskentele vapaa-ajalla, Liikkuva nuorisotyön asunto-auto ei korvaa nuorisokeskuksen pysyvyyttä tai tiloja, mielenterveyspalvelut ovat ruuhkautuneet, eikä harrastaminen ole pelkästään liikuntaa.

Nuorisokeskusten avulla nuorisotyö pääsisi lähemmäs tukemaan nuoren kasvua ja kehitystä. Siten parannettaisiin kaupungin tiedotusta, tuettaisiin nuorten osallisuutta, annettaisiin mahdollisuuksia harrastaa ja tilaa vain olla. Nuorisokeskusten kautta pystytään reagoimaan nuorten terveyttä ja hyvinvointia vaarantaviin tekijöihin ja ennaltaehkäisemään syrjäytymistä ja muita ongelmia. Pystyttäisiin tekemään paljon muitakin nuorisotyön tavoitteita, mutta vain jos nuorisokeskuksia on tarpeeksi laajasti tarjolla ja toiminta olisi riittävästi resursoitu.

Nuorisokeskus on suora ja näkyvä panostus kaupunkilaisten palveluihin ja arkeen. Investointi nuorten tiloihin voidaan nähdä myös kaupungin vetovoimatekijänä. Uusilla työpaikoilla houkutellaan alan ammattilaisia. Kaupunkiin muuttaville uusille nuorille on turvallisia paikkoja olla ja harrastaa.

Joten herätys päättäjät ja Tampereen kaupunki! Kaupungin nuorisopalvelut ja nuorisokeskukset tarvitsevat investointeja ja kehittämistä nyt!

Teemu Illikainen

nuoriso-ohjaaja, yhteisöpedagogi, Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut