Nuoret kärsivät ulkonäköpaineista – ne saavat ahdistumaan

Itsekin olen joskus miettinyt, kuinka muut ovat paljon paremman näköisiä kuin minä, kirjoittaa 8-luokkalainen oppilas.

19.10. 4:30

Jokainen varmasti tietää, kuinka ihanteellinen tiimalasivartalo on, ja kuinka moni tavoittelee “täydellistä” vartaloa. Suuri osa nuorista kärsii ulkonäköpaineista, jotka ovat voineet syntyä netissä, koulussa tai pahimmassa tapauksessa jopa kotona.

Lähes kaikki nuoret kokevat jossain vaiheessa olevansa huonompia kuin muut. Jos tämän halutaan loppuvan, pitäisi pyyhkiä pois mielestä kaikki ihanne- ja unelmavartalot. Me olemme kaikki erilaisia, eikä kaikista yksinkertaisesti voi tulla tiimalaseja. Ennen ulkonäköpaineet olivat hyvin vieras käsite, nykyään jokainen tietää mitä ovat ulkonäköpaineet ja miten ne ilmenevät.

Ulkonäköpaineet saavat ihmisen ahdistumaan ja pahimmassa tapauksessa jopa masentumaan. Koulunkäynnistä tulee inhottavaa, joka taas heijastuu opiskelun sujuvuuteen. Salille tai koulun liikuntatunnille meneminen voi tuntua epämukavalta, sillä siellä kehomme ovat hyvin keskeisessä osassa. Eikä ole mukavaa, kun tuntuu, että muut tuijottavat ja mahdollisesti arvostelevat.

Nykypäivänä suurin osa ulkonäköpaineista on peräisin netistä. Netissä tapahtuva jatkuva vertailu ja mahdollinen syrjiminen ulkonäön takia saa ihmiset tähtäämään vain tietynlaiseen ulkonäköön ja vartaloon. Nuoret sairastuvat yhä enemmän syömishäiriöihin. Yleisesti idea laihdutukseen lähtee nimenomaan ulkonäköpaineista ja ihannevartalon tavoittelemisesta.

Tiedän monen uskovan miten keho voi paremmin, kun se näyttää tiimalasilta, mutta itse luotan siihen, kuinka jokaisen keho voi erinäköisinä hyvin ja miten jokaisen kuuluu näyttää erilaiselta.

Mielestäni jokaisen pitäisi saada olla oma täydellinen itsensä eikä kenenkään pitäisi yrittää sopia muiden keksimiin ihannevartaloihin. Itsekin olen joskus miettinyt, kuinka muut ovat paljon paremman näköisiä kuin minä. Sitten ymmärsin, kuinka turhaa on olla kateellinen jonkun ulkonäöstä koska olen itse hyvä juuri tällaisena.

Amanda Laurila

8B, Tampereen yliopiston normaalikoulu

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut