Taysin ylilääkäri: Syöpäpotilaiden seurannassa on jonoa ja potilasmäärä kasvaa – hoidon turvaaminen ensisijaista

Ymmärrettävästi seurantakäyntien viivästyminen voi aiheuttaa syöpäseurannassa olevilla potilailla ahdistusta ja epävarmuutta, kirjoittaa ylilääkäri Maarit Bärlund.

19.10. 4:30 | Päivitetty 19.10. 10:26

Nimimerkki Järkyttynyt oli lähettänyt Tekstarit -palstalle 14.10. viestin: ”Tätäkö on sote, syöpäkontrollit ja kuvaukset myöhässä 3 kuukautta! Kenen on vastuu, jos joitain peruuttamatonta tämän takia tapahtuu.”

Syöpäseuranta alkaa syöpähoitojen jälkeen ja sen toteutus vaihtelee muun muassa syöpäsairauden ja sen lähtötilanteen levinneisyyden mukaan. Eri seurantavälien vaikuttavuudesta ei ole olemassa yksiselitteistä tutkimustietoa. Suuri osa syövän uusiutumista todetaan rutiinitutkimusten sijaan potilaan itse havaitsemien oireiden perusteella.

Kuluneiden parin vuoden aika kaikkialla terveydenhuollossa on ollut hyvin paljon haasteita, myös Taysin syövänhoidon vastuualueella. Lisäksi syöpäpotilaiden määrät ovat jo pitkään tasaisesti lisääntyneet.

Kehittyneiden syöpähoitojen ansiosta levinnyttäkin syöpää sairastavat potilaat voivat sairauden kroonistuessa elää vuosia normaalia elämää käyden vain muutaman viikon välein syöpälääkehoidoissa. Nämä kaikki tekijät ovat kasvattaneet syövänhoidon vastuualueella seurannassa olevien syövän aiemmin sairasteiden potilaiden seurantajonoja ja siten valitettavasti viivästäneet seurantakäyntejä.

Olemme joutuneet ensisijaisesti turvaamaan syöpäsairauksien hoidon toteutuksen. Ymmärrettävästi seurantakäyntien viivästyminen voi aiheuttaa syöpäseurannassa olevilla potilailla ahdistusta ja epävarmuutta.

Syöpäseurannassa on tärkeää, että potilas tarvittaessa voi ottaa yhteyttä mahdollisista oireista hoitoyksikköön myös seurantakäyntien välissä. Potilaiden yhteydenottojen perusteella arvioidaan tarve lääkärin arviolle, lisätutkimuksille ja niiden kiireellisyydelle. Taysissa osassa syöpäsairauksissa onkin siirrytty oirepohjaiseen seurantaan, jossa seurantavastaanotot ovat harvoin, mutta potilaalle on pyritty järjestämään sujuvat yhteydenottoväylät hoitoyksikköön mahdollisista oireista. Taysissa tehdään kaikki mahdollinen seurantapotilaiden jonotilanteen parantamiseksi.

Pirkanmaan hyvinvointialue aloittaa toimintansa reilun parin kuukauden kuluttua eli 1.1.2023. Taysissa syöpäpotilaiden hoitoa ja seurantaa on järjestetty ja kehitetty kiinteässä yhteistyössä johdon kanssa. Yhteistyö jatkuu myös Pirkanmaan hyvinvointialueella, jossa alueellisesti arvioidaan myös riittävät resurssit syöpäpotilaiden hoitoon ja seurantaan.

Maarit Bärlund

ylilääkäri, syövänhoidon vastuualue, Tays

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut